Arnhem en omstreken

Tippelzone gaat toch niet overdag open: 'Ze hebben lak aan sekswerkers'

Vooralsnog geen dagopening Arnhemse tippelzone.
Vooralsnog geen dagopening Arnhemse tippelzone. © ANP
ARNHEM - Wethouder Martien Louwers vindt het nu niet verantwoord om de tippelzone in Arnhem overdag te openen. Dat laat ze weten aan de gemeenteraad, die zwaar teleurgesteld reageert.
D66-raadslid Susan van Ommen is zelfs woest. Ze is mede-indiener van het voorstel om de tippelzone overdag te openen. De 'zorgzone' aan de Oude Veerweg in Arnhem gaat normaal gesproken om 20.00 uur 's avonds open. Vanwege de coronamaatregelen is die nu helemaal gesloten, waardoor de prostituees niet meer kunnen werken. De sekswerkers zouden daardoor in de illegaliteit belanden. Dat vindt de gemeenteraad onacceptabel, sprak zij vorige week in ruime meerderheid uit.
Maar aan die dagopenstelling zal IrisZorg niet meewerken, schrijft de wethouder nu. Zo heeft de zorginstelling moeite met de tippelzone overdag te openen vanwege de omgeving en omliggende bedrijven. Ook wordt er gewezen op de besmettingsrisico’s.
Daarnaast zou het IrisZorg niet lukken de locatie met aangepaste tijden van personeel te voorzien. Daardoor zou de veiligheid van de sekswerkers onvoldoende in de gaten kunnen worden gehouden. Louwers zegt nog wel in gesprek te zijn met IrisZorg om te bekijken of daar toch mogelijkheden voor zijn.

'Waardeloos'

"Waardeloos natuurlijk", vindt Leo de Groot (Partij voor de Dieren). "Dit lijkt me een kwestie van niet willen. En het gaat wel om de veiligheid van mensen. Daar wordt anders ook niet zo luchtig over gedaan." Meer dan jammer, noemt VVD-raadslid Karin Kalthoff het collegebesluit. Zij wijst erop dat deze bezwaren vorige week niet naar voren zijn gebracht toen de raad erover sprak.
Ook PvdA en GroenLinks verwachten dat Louwers alsnog haar best doet om ervoor te zorgen dat de tippelzone op korte termijn open kan.

'Voert democratisch besluit niet uit'

Woensdag zullen SP en D66 daar vragen over stellen aan de wethouder. De partijen willen weten waarom zij een besluit van de gemeenteraad naast zich neerlegt, dat volgens hen wel uitvoerbaar is. "Het college heeft daarmee lak aan de gemeenteraad en de sekswerkers en voert wéér een democratisch genomen besluit niet uit. Dat kan niet", stelt Sarah Dobbe (SP).
Volgens Dobbe zegt het college een veilige omgeving te willen voor de sekswerkers, maar kijkt het weg als zij illegaal moeten doorwerken. "Dat is echt onverantwoordelijk en maakt deze vrouwen ontzettend kwetsbaar voor uitbuiting en misbruik."

'De een na de andere smoes'

Van Ommen meent dat de wethouder 'met de een na de andere smoes komt om dit maar niet te doen'. Een van de sekswerkers die volgens haar op dit moment 's nachts doorwerkt, zou haar hebben vertelt dat ze normaal op hoge hakken werkt, maar nu op platte schoenen zodat ze kan wegrennen als er iets gebeurt. "Dat is toch verschrikkelijk. Dat komt door ons beleid."