Arnhem en omstreken / Achterhoek

Een heel klein beetje vorst en toch schaatsen? Deze ijsmeesters doen er alles voor

ijsmeesters aan het werk op ijsbaan Cranevelt Arnhem
ijsmeesters aan het werk op ijsbaan Cranevelt Arnhem © Omroep Gelderland.
OOSTERBEEK - Hoe meer vorst, hoe meer ijs. Dat is de natuurwet waar iedere ijsmeester mee moet leven. Maar de technische ontwikkeling maakt steeds meer mogelijk en daar weten deze ijsmeesters wel raad mee.
In Arnhem bij ijsbaan Cranevelt heeft ijsmeester Gerrit het voor het zeggen. De afgelopen jaren is de baan gladder gemaakt, is geprobeerd de warmte beter kwijt te raken en een nieuwe waterbron geslagen. Uit die bron komt zuiverder grondwater én dat bevriest sneller. En met succes: want Arnhem was al enkele keren in de race voor de eerste marathon op natuurijs.
In Oosterbeek zijn ze nog vrij traditioneel, op Hartenstein wordt zelfs een oude trekker gebruikt. IJsmeester Sjon Grobbee: "We hebben niet zoveel veranderd. Hoewel we wel betere weersvoorspellingen hebben en dus beter weten wanneer het zinvol is om de baan te gaan prepareren. We hebben zelf ook meer kennis over hoe de baan onder te sproeien. Natuurlijk kijken we wel eens met een sportief schuin oog naar de ijsbanen die grote investeringen doen. Dat kunnen wij niet. Maar met wat vakmanschap kom je ook een heel eind. Wij zijn nog altijd één van de eerste banen in Gelderland die open kunnen. Zo slecht doen we het dus niet."
In Winterswijk hebben ze het anders aangepakt. Auke Spijkstra, voorzitter van de ijsvereniging: "We moeten ook bij minder extreme temperaturen ijs kunnen maken. En dus is de baan aan de onderkant geïsoleerd, zitten er onder en boven de baan temperatuurcensoren en is er een vernuftig sproeisysteem aangeschaft. Afgelopen jaar heeft onze ijsmeester Hendrik van Prooije al laten zien daar met een enkele graad vorst toch prima schaatsijs te kunnen maken."

Kwakkelwinters

En zo kunnen we ondanks de kwakkelwinters nog weleens op het ijs een baantje trekken. Hoewel alle inspanning niet altijd loont. "We hebben de afgelopen jaren veel energie gestoken in het ijsmaken", zegt ijsmeter Gerrit van het Arnhemse Cranevelt. "Dat kostte veel werkuren. We hebben met ons team nachten doorgehaald. En het resultaat in uren schaatsplezier is dan toch beperkt. We gaan dit jaar alleen aan de slag als er een grotere kans is op schaatsijs."
En dus blijft het hopen op een goed potje vorst, tenminste als je van schaatsten houdt.