Liemers

Deze school bedacht een alternatief voor de vertrouwde kerstviering

De kerstviering bij De Horizon gaat dit jaar net even anders.
De kerstviering bij De Horizon gaat dit jaar net even anders. © Omroep Gelderland
DOESBURG - Basisschool De Horizon in Doesburg vierde vrijdag op een iets andere manier kerst dan gepland. Omdat het kabinet besloten heeft de scholen een week eerder te sluiten, en gezien de nabijheid van een park, ontstond er iets nieuws: een walking kerstlunch.
Leerlingen zagen vol verwachting uit naar de kerstlunch en werden niet teleurgesteld. "Het was heel leuk en heel lekker", zeggen enkele leerlingen. Bij standjes lagen verschillende dingen om te snoepen: koekjes, knakworstjes, mandarijnen en chocolademelk. De route was versierd en ook werden er veel kerstliedjes gedraaid.
Zo ziet de kerstlunch eruit:
Deze school in Doesburg doet het anders tijdens de kerstviering
"We zagen dit al aankomen", zegt leerkracht Iris Elfring, die zich voor de gelegenheid heeft verkleed als kerstvrouw. "Daarom besloten we we begin december al om deze kerstlunch op deze manier te houden. Daardoor staan we nu, last minute, ook niet voor verrassingen".
In voorgaande jaren hield de school altijd een wandeling in het donker, met lampionnen. "'s Avonds iets organiseren is ook niet de bedoeling. Daarom staan er in het park stands, versierd met lichtjes, waar de kinderen per groep iets lekker mogen halen."
Voor de leerlingen is dit de laatste schooldag: ze hebben een week extra vakantie, als onderdeel van de coronamaatregelen. Daar reageren ze verschillend op. "Ja, ik vind het wel leuk, ik ga leuke dingen doen buiten", zegt de één, terwijl de ander het toch wel jammer vind om geen les te krijgen.

Basisscholen eerder dicht

Met de vervroegde sluiting van de basisscholen wil het kabinet ervoor zorgen dat kleinkinderen bijvoorbeeld opa en oma niet besmetten als ze op bezoek gaan. Ouders met een cruciaal beroep kunnen, ondanks de maatregelen, wel hun kinderen naar school brengen.
OMT-lid Károly Illy, ook kinderarts in het ziekenhuis Rivierenland in Tiel, legde eerder al uit dat de besmettingscijfers op basisscholen hoog zijn, omdat kinderen daar niet zijn gevaccineerd. "Op de middelbare scholen is een veel hogere vaccinatiegraad en daar zijn de besmettingscijfers dus beduidend lager", aldus de kinderarts. Dan is het de bedoeling, zegt Illy, dat kinderen eventueel thuis kunnen uitzieken. "Dan creëer je een soort bubbel thuis. En nee, dan is het niet de bedoeling dat opa en oma gaan oppassen natuurlijk."

Zie ook: