Rivierengebied

Man (23) heeft 300 kilo zwaar vuurwerk in huis

In een woning in Buren lag 300 kilo zwaar vuurwerk
In een woning in Buren lag 300 kilo zwaar vuurwerk © Politie
BUREN - In de woning van een 23-jarige man uit de gemeente Buren heeft de politie 300 kilo zwaar vuurwerk aangetroffen. Het gaat onder meer om mortierbommen, knalvuurpijlen en cakes.
De politie kwam erachter dat iemand in een openbare Telegram-groep illegaal vuurwerk kocht. Het onderzoek leidde uiteindelijk naar een woning aan de Lijsterbesstraat in Vianen, waar vier kilo professioneel vuurwerk werd gevonden.

Verdachte nog niet opgepakt

Verder onderzoek leidde naar de woning in de gemeente Buren, waar dus nog veel meer lag. De verdachte was dinsdagavond tijdens de inval niet thuis. Hij is ook nog niet aangehouden, meldt de politie donderdag.
Shells, ook wel mortierbommen genoemd.
Shells, ook wel mortierbommen genoemd. © Politie
De Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) heeft het zware vuurwerk uit de woning gehaald. De politie waarschuwt dat het opslaan, verhandelen en vervoeren van grote partijen vuurwerk kan leiden tot gevaarlijke situaties en grote risico’s voor de omgeving. Er staan zware straffen op.

Vuurwerk in kelderbox

Woensdag trof de politie overigens een nog grotere partij aan in Gelderland. In een kelderbox onder een appartementencomplex aan de Kommedwarssteeg in Doetinchem lag ruim 500 kilo. "Levensgevaarlijk", zei een politiewoordvoerder tegen REGIO8. "Je moet er niet aan denken wat er gebeurt als het hier misgaat."
In de kelderbox lagen onder meer cobra's, een populair soort illegaal knalvuurwerk. De huurder van de ruimte is ter plekke aangehouden.