Arnhem en omstreken / Rijk van Nijmegen

'Mensen willen niet meer vier uur aan tafel zitten om één spel te spelen'

© Michiel de Wit
ARNHEM - Ticket to Ride en CuBirds zijn dé trendy spellen van dit moment. Dat zeggen Richard Janssen van speciaalzaak Spelkwartier in Arnhem en Michiel de Wit, uitgever en bedenker van spellen uit Nijmegen. De twee bespreken de trends, met de kerstvakantie voor de deur, in De Week van Gelderland.
Ticket to Ride bestaat al sinds 2004, maar doet het nog steeds erg goed. Het is een bordspel met een treinavontuur, dat de speler dwars door de Verenigde Staten voert. CuBirds is door Michiel de Wit uitgegeven en het spel is bekroond met met de prijs 'Beste spel van het jaar 2021' in de categorie familiespellen.
Kijk het gesprek in De Week van Gelderland terug:
'Mensen willen niet meer vier uur aan tafel zitten om één spel te spelen'
CuBirds lijkt, om het oneerbiedig te zeggen, op kwartet. De bedoeling is dat je vogelfamilies bij elkaar verzamelt. "Het is het beste spel van dit jaar en ja, ik was helemaal flabbergasted", zegt De Wit. "De helft van de lol is dat de kaarten fantastisch mooi geïllustreerd zijn door een illustrator uit Amsterdam."
De Wit kwam het spel in Duitsland tegen en vond het zo leuk dat hij besloot het uit te geven op de Nederlandse markt. De spellen Rollecate, Victory Tank en Alien Getaway heeft hij zelf bedacht en ontwikkeld.

Run op legpuzzels

In het begin van de coronacrisis ontstond er een enorme run op legpuzzels. Volgens Janssen is die run er wel zo'n beetje af nu, en daar is hij blij mee. "De grote vraag zorgde ervoor dat alles uitverkocht was. Dat was voor niemand leuk. Nu is de legpuzzel nog steeds populair en is er tenminste nog keus, gelukkig."
"De familiespellen verkopen we ook veel op dit moment. De trends zijn korte en snelle spellen. Mensen willen niet meer vier uur aan tafel zitten om één spel te spelen. Ze willen wel vier uur aan tafel zitten en tien spelletjes spelen. Welke hard gaan? King of Tokyo is een lekker snel spel. In dit spel kruipen de spelers in de huid van monsterlijke mutanten, enorme robots en andere angstaanjagende creaturen die de strijd aangaan om de heerschappij over Tokio."

Spellen bedenken

Michiel de Wit komt uit de ict en vond het als kind al mooi om met kartonnen dozen te spelen. Hij pakte het spellen maken weer op toen hij rond de 40 was. Ondanks alle nieuwe snelle spellen zijn er golden oldies die het goed blijven doen. "Wij speelden vroeger Rummikub, dat is een klassieker en wordt nu nog heel veel gespeeld. Kolonisten van Catan kent nog steeds iedereen, maar is ook al behoorlijk op leeftijd. Ik denk dat we dat nog wel dertig jaar mee kunnen nemen."
Spelen we in de toekomst dan niet alleen nog digitale spellen? "Nee", zegt De Wit. "Althans, ik hoop het echt niet. Ik hoop dat we toch lekker ouderwets aan tafel blijven zitten. Dat is toch de charme."
Hij is intussen alweer bezig is met het ontwikkelen van een nieuw spel voor twee personen. "Dat is wel de trend voor het komende jaar, denk ik. Als je met iemand kan spelen, is het je huisgenoot, je partner. Het is een klein spelletjes, met een soort van plattegrond dat je kunt schuiven. Simpel snel en slim. Het heeft nog niet echte een titel, maar de werktitel is Progress'."