Rijk van Nijmegen

Ouders en leerlingen gaan straat op om te demonstreren tegen dreigende schoolsluiting

Leerlingen van het Dominicus College in actie tegen de dreigende schoolsluiting.
Leerlingen van het Dominicus College in actie tegen de dreigende schoolsluiting. © Omroep Gelderland
NIJMEGEN - Gaat het Nijmeegse Dominicus College wel of niet dicht? Het bestuur hakt waarschijnlijk voor kerst de knoop door. Als laatste noodgreep om te voorkomen dat de middelbare school wordt opgeheven, gaan ouders, docenten en leerlingen maandagavond de straat op om te demonstreren.
“Het thema van de demonstratie is hart. De school ligt ons zo na aan het hart. We hopen de wethouder van onderwijs en bestuurders van de school wakker te schudden. En dat zij ook hun hart laten spreken en zich willen buigen over de mogelijkheden die er zijn om deze unieke school wanneer het gaat om participatie en inclusiviteit in Nederland te laten voortbestaan”, vertelt Anke van Breukelen, medeorganisator van de protestactie en ouder van een brugklasser op het Dominicus College.

Petitie overhandigen

De demonstratie gaat maandag om 18.15 uur van start in de Molenstraat in het centrum van Nijmegen. Van daaruit vertrekken zo’n 60 deelnemers naar het stadhuis om aan onderwijswethouder Grete Visser de petitie ‘Sluit het Dominicus College niet’ te overhandigen. De petitie is al bijna 1500 keer ondertekend.
De school speelt met onze toekomst
De leerlingen lieten al eerder van zich horen tijdens een protestactie in de school. Onder het motto ‘Straks geen toekomst, nu geen lessen’ kwamen leerlingen eind november bijeen om spelletjes te spelen in plaats van lessen te volgen. In de school werden spandoeken opgehangen met teksten zoals ‘De school speelt met onze toekomst’. De actie werd ondersteund door ouders die tijdens het protest voor de ingang van de school stonden.
Als gevolg van de actie zijn een aantal leerlingen uitgenodigd voor een lunch met het bestuur om te praten over de mogelijke opheffing van de school. Maar dat gesprek heeft de dreigende sluiting niet afgewend.

Op korte termijn meer duidelijkheid

De commotie rondom de plannen voor het Dominicus College ontstond in maart, toen het bestuur aankondigde vanwege teruglopende leerlingaantallen mogelijk te gaan fuseren met het Kandinsky College. Later veranderde dat in het plan de middelbare school helemaal te sluiten.
"Een onafhankelijk onderzoek naar het financieel perspectief van de school onderstreept dat de financiële situatie zeer zorgelijk is. Een zelfstandig voortbestaan van het Dominicus College na 1 augustus 2024 acht het College van Bestuur uitgesloten", schrijft het bestuur in een brief aan ouders.
Het streven is om op korte termijn een beslissing te nemen. “Er is een grote roep om duidelijkheid vanuit leerlingen, ouders en medewerkers. Indien mogelijk en zorgvuldig, wordt gestreefd naar een vervolgbesluit voor de kerst”, aldus bestuurssecretaris Jack de Bruijn.