Rijk van Nijmegen

Na 45 jaar lesgeven op dezelfde school gaat Sjaak met pensioen

Na 45 jaar gaat Sjaak Kersten met pensioen.
Na 45 jaar gaat Sjaak Kersten met pensioen. © Omroep Gelderland
NIJMEGEN - Het komt niet vaak voor dat een leraar zijn gehele carrière doorbrengt op één school. Maar Sjaak Kersten uit Wijchen deed het. Na op de kop af 45 jaar lesgeven bij ‘Kristallis’ gaat hij nu genieten van zijn welverdiende pensioen.
“Lees even rustig het recept door”, zegt Sjaak voor een groep van tien kinderen met autisme. Sjaak geeft les op de locatie Park Neerbosch van de Aloysius Stichting, de school die tot voor kort in Nijmegen bekend stond als Kristallis.
Kijk hier naar de beelden van Sjaak op een van zijn laatste dagen:
Sjaak werkt al bijna 45 jaar op dezelfde school
Terwijl de leerlingen het recept voor een quiche doornemen, vertelt Sjaak over zijn tijd op deze school. Het begon allemaal toen hij tijdens zijn opleiding op de Pedagogische Academie stage liep op de Meester Johan Visserschool, een school voor Zeer Moeilijk Opvoedbare Kinderen (ZMOK) die behoorde bij de Lindenhoutstichting op Park Neerbosch. Het ging toen om een internaat waarbij de kinderen die uit het hele land kwamen op het terrein woonden. “Je hoorde hier toen allerlei accenten uit Amsterdam en Den Haag en dergelijke.”
In de loop van de jaren veranderde de school langzaam in een school voor leerlingen met autisme waarbij soms ook gedragsproblemen een rol spelen. Sjaak is altijd gebleven. “Ik ben van nature honkvast en ik heb altijd voldoening kunnen vinden in het helpen van kinderen.” Dat blijkt ook tijdens de kookles vandaag. De les wordt normaal gesproken eigenlijk door een andere leraar gegeven, maar Sjaak heeft de boel op een rustige manier onder controle.

Bij Sjaak konden de leerlingen een potje breken

Sjaak gaf de afgelopen jaren eigenlijk vakken als Engels, Nederlands, biologie en rekenen, maar lesgeven in het speciaal onderwijs is volgens hem zoveel meer dan dat. “Het is niet alleen kennis overdragen, maar hier bij een kookles leren ze stiekem heel veel vaardigheden aan. Het samenwerken met anderen, meerdere dingen tegelijk doen, vooral ook het feit dat het leuk is.”
© Omroep Gelderland
Zo leuk kennelijk dat Sjaak bijna 45 jaar is blijven hangen op deze school. Best bijzonder, vinden ook zijn leerlingen. Thijs Panen: “Ik weet niet hoe hij het heeft overleefd.” Nog voor Thijs zijn verhaal kan voortzetten, klettert er een glazen ovenschaal op de grond.
Maar deze leerlingen kunnen bij Sjaak wel een potje breken. Hij zag het lesgeven aan deze doelgroep juist als een uitdaging. Sjaak: “Onze leerlingen hebben door hun autisme toch vaak een achterstand en dat vraagt ook een extra inspanning om te zorgen dat ze zich veilig en vertrouwd voelen.”

Groot personeelsverloop in speciaal onderwijs

Maar lesgeven bij dit type onderwijs is zwaar en wordt minder betaald dan bij het reguliere voortgezet onderwijs. Er is veel personeelsverloop en dat is niet zo handig voor deze doelgroep. “Voor leerlingen moet het hier voorspelbaar zijn, het moet veilig zijn. En dat bereik je niet door telkens nieuwe mensen voor een groep te zetten.”
Toch zal er voor Sjaak nu wel een nieuwe gezocht moeten worden, want zijn tijd zit erop. En hij zal best gemist worden. Leerling Lau Graas: “Hij brengt eigenlijk rust in de klas.” En is dat soms wel nodig? Lau lachend: “Ja, bij deze klas wel.” Thijs: “Hij maakt de les gewoon leuk. Als het boek niet leuk genoeg is, dan verzint hij zelf gewoon een les. Het is altijd leuk.”

'Ik ga het wel missen'

Sjaak moet wel wennen aan het idee dat dit voor hem één van de laatste lessen is: “Het zal echt een leegte worden, maar die ga ik toch proberen op mijn eigen manier in te vullen.” Door thuis ook in de keuken te kruipen? “Dat deed ik elke dag al dus dat is niets nieuws.”
Sjaak zal het favoriete onderdeel van de kookles (het opeten) ook missen.
Sjaak zal het favoriete onderdeel van de kookles (het opeten) ook missen. © Omroep Gelderland
En dan komen de quiches gaar en wel uit de oven op school en begint het leukste deel van de kookles: het opeten. Sjaak laat het zich smaken. “Dat eten ga ik echt missen, absoluut.”
Sjaak werkt nog tot aan de kerst en dan is het klaar.