Arnhem en omstreken

Huh, wat doet een kat in het apenverblijf van Burgers' Zoo?

Dit is een van de huisdieren van Burgers' Zoo.
Dit is een van de huisdieren van Burgers' Zoo. © Omroep Gelderland
ARNHEM - Stel je voor dat je in de dierentuin op een bordje leest: "De berberaap (Macaca sylvana) is een unieke soort..." Dan kijk je toch vreemd op als je in het verblijf geen berberapen, maar een doodnormale kat ziet lopen. Toch is het goed mogelijk, want Burgers' Zoo heeft meerdere huisdieren.
"We hebben als het ware verschillende katten in dienst", legt Bas Lukkenaar van de Arnhemse dierentuin met een kwinkslag uit. "Ze komen uit het asiel en krijgen bij ons een mooi leven. Als tegenprestatie vangen ze voor ons weleens muizen." Het is een preventieve methode om op een natuurlijke wijze ongedierte uit de verblijven te houden.
Als je een kat ziet lopen tussen het stro en de autobanden, betekent dat ook vaak dat de eigenlijke bewoners niet thuis zijn. "We zorgen er uiteraard voor dat ze niet bij dieren kunnen komen die gevaarlijk voor ze kunnen zijn." Je zult de katten dus ook niet met de apen zien spelen. "Maar ze hebben een mooi leven en veel vrijheid", benadrukt Lukkenaar.

Wilde soorten

Maar de Europese huiskat is niet het enige dier dat wel in het park verblijft, maar geen toegewezen verblijf heeft. Burgers' Zoo is over de jaren heen een thuis geworden voor verschillende wilde soorten die hun weg naar Arnhem-Noord hebben gevonden.
"Het is een heel groot natuurlijk uitgestrekt park", duidt Lukkenaar. "We hebben ook onder meer een wilde vos, ijsvogeltjes en oehoe's die er broeden." Er vliegen zelfs vijf verschillende vleermuissoorten door de dierentuin. Volgens Lukkenaar zijn de oehoe's en de ijsvogeltjes een bijzondere toevoeging voor het park. "Inheemse flora en fauna hebben we graag in ons park."

Dierenliefhebbers

En het onderscheidt Burgers' Zoo ook van andere parken. "In een stadsdierentuin zal je dat minder hebben", vertelt Lukkenaar. "Maar wij liggen dicht bij de Veluwe, dat is prachtige natuur." Hij is er ook trots op. "Het is een compliment naar ons toe, want we hebben de verblijven zo natuurlijk mogelijk gemaakt dat ze hier naartoe willen."
Volgens hem genieten alle medewerkers van de dierentuin van hun 'gasten'. "Wij zijn natuurlijk zelf allemaal de grootste dierenliefhebbers."