Noord-Veluwe

Acht aanhoudingen na gewelddadige protestmars tegen coronabeleid

Demonstranten gaan de confrontatie aan met de ME.
Demonstranten gaan de confrontatie aan met de ME. © Barneveldse Krant
BARNEVELD - De politie heeft de afgelopen weken acht mensen aangehouden na een groot rechercheonderzoek naar de rellen in Barneveld afgelopen 8 mei. Een protestmars tegen het coronabeleid nam toen een gewelddadige wending.
Tientallen ME-ers werden belaagd met stokken, stenen en stalen pijpen. Ook werden agenten van achter in hun rug aangevallen en werden helmen afgetrokken.
Kijk naar beelden van de confrontatie:
De aanhoudingen werden gedaan op maandag 6, woensdag 8 en maandag 13 december, en alle verdachten behoren tot een zogeheten 'Defend'-groep.

Van buiten Gelderland

Het gaat om mannen van 46 en 62 uit Utrecht, een 35-jarige man uit Amsterdam, een 32-jarige man uit IJmuiden, een 51-jarige man uit Delft, een 53-jarige man uit Spijkenisse, een 42-jarige man uit Leeuwarden en een 27-jarige man uit Heerlen.
Meer aanhoudingen worden niet uitgesloten.

Uitgebreid onderzoek

De recherche heeft de afgelopen maanden uitgebreid onderzoek gedaan. Er zijn camerabeelden uitgekeken, getuigen gehoord en de zaak kwam 26 oktober bij het programma Opsporing Verzocht. De informatie die het onderzoeksteam naar aanleiding van de uitzending heeft ontvangen, is zeer bruikbaar geweest.
De afgelopen maanden is er uitgebreid gesproken met de collega’s die betrokken waren bij de ongeregeldheden in Barneveld. Zij krijgen maximale steun, zegt de politie.
Het Openbaar Ministerie is helemaal klaar met geweld tegen agenten en hulpverleners en eist dan ook zwaardere straffen.

Zie ook: