Gelderland

Kunnen patiënten volgend jaar gewoon in eigen ziekenhuis terecht?

De onderhandelingen tussen ziekenhuizen en zorgverzekeraars verlopen dit jaar extra moeilijk.
De onderhandelingen tussen ziekenhuizen en zorgverzekeraars verlopen dit jaar extra moeilijk. © Pixabay
TIEL - Ieder jaar onderhandelen ziekenhuizen en zorgverzekeraars opnieuw over de kosten van de zorg. Maar dat verloopt dit jaar extra stroef. Vrijwel alle ziekenhuizen in Gelderland hebben de contracten nog niet rond.
Voor patiënten is het daardoor onzeker of ze volgend jaar wel in hun ziekenhuis terechtkunnen, of dat ze dan moeten bijbetalen. De discussie keert elk jaar terug: hoeveel zorg levert een ziekenhuis, welke prijs staat daar tegenover en wat als de zorg duurder uitvalt?
Kijk naar een interview met Marc Hendriks van Ziekenhuis Rivierenland:
Gelderse ziekenhuizen hebben zorgcontracten nog niet rond
Als een ziekenhuis een contract heeft met jouw zorgverzekeraar dan kan je daar terecht en wordt de zorg volledig vergoed. Maar als er geen contract is, kan het zijn dat je een deel van de kosten zelf moet betalen.
Nu de meeste ziekenhuizen de contracten nog niet rond hebben, heerst er onzekerheid bij patiënten, want overstappen naar een andere zorgverzekeraar moet voor 1 januari.
Hoe gaan de onderhandelingen bij jouw ziekenhuis? Bekijk het hier:

'Krimp onacceptabel'

"De meeste verzekeraars zetten tijdens die onderhandelingen in op het leveren van aanzienlijk minder patiëntenzorg en in feite krimp van het ziekenhuis en geen marktconforme prijzen. Dit is voor Ziekenhuis Gelderse Vallei onacceptabel", zo stelt het Edese ziekenhuis op haar website.
Grootste strubbeling is de afspraak dat de kosten van ziekenhuiszorg niet verder mogen stijgen, maar die afspraak werd voor de coronacrisis gemaakt. "De afspraken die destijds zijn gemaakt, sluiten niet aan bij de situatie van nu", vindt het Nijmeegse CWZ.
"Wij maken ons het meeste zorgen over Menzis. Die vragen van ons om minder zorg te leveren, tegen een lagere vergoeding terwijl we middenin een coronagolf zitten", zegt een woordvoerder van ziekenhuis Rivierenland in Tiel.

Gesprekken gevoelig

De zorgverzekeraars willen niet voor camera reageren, noch ingaan op onderhandelingen met individuele ziekenhuizen. "Deze gesprekken liggen nu gevoelig: zorgpersoneel zet zich met man en macht in voor een nieuwe golf. Moet je dan die gesprekken nu voeren? Ja, die moeten nu gevoerd worden om zorg ook op lange termijn beschikbaar en betaalbaar te houden", vindt een woordvoerder van Menzis.
"Op jaarbasis betaal je ruim 6000 euro per persoon aan zorgkosten en daarvan gaat de helft naar ziekenhuiszorg. Dan is het wel belangrijk om die kosten, de groei daarvan, naar 0 procent te brengen. Niet om te bezuinigingen, maar om groei van de kosten te beperken. Die ambitie hebben we gezamenlijk uitgesproken en die is niet ineens anders door corona."
Zowel Menzis als VGZ zeggen hun verzekerden toe dat ze in 2022 in ieder ziekenhuis terechtkunnen, ook daar waar nu nog geen contract mee is. Menzis: "Tot nu toe is het elk jaar nog gelukt. Het kan wel zijn dat we begin 2022 nog gesprekken voeren. Maar zo lang we in gesprek zijn, worden nieuwe behandelingen vergoed. Lopende behandelingen en spoedeisende hulp worden sowieso vergoed." En als die onderhandelingen stuklopen? "We gaan ervan uit dat het contract er komt."

St Jansdal wel rond

Het enige ziekenhuis in Gelderland dat wel alle contracten al rond heeft, is het St. Jansdal in Harderwijk. "We zijn daar erg blij mee. Nu kunnen we ons volledig concentreren op de covid-crisis en hoeven we niet meer bezorgd te zijn over onze inkomsten vanaf januari 2022", aldus Arend Jan Poelarends van de Raad van Bestuur.
Maar ook zij hebben nog niks op papier over de vergoeding van de inhaalzorg, de extra coronakosten en eventuele verliezen als door corona opnieuw allerlei operaties uitgesteld moeten worden.
Daarvoor vestigt het ziekenhuis de hoop op landelijke gesprekken over een regeling. Minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid heeft daar onlangs de deur voor op een kiertje gezet. Als kosten voor zorgverzekeraars in 2022 hoger uitvallen door inhaalzorg en coronazorg, dan gaat het ministerie 'kijken naar welke compensatie passend is'.