Arnhem en omstreken

Appartementencomplex zit zonder water en stroom door lekkage

Liander is ter plaatse om de woningen te controleren.
Liander is ter plaatse om de woningen te controleren. © Persbureau Heitink
DOORWERTH - Door een waterlekkage in een appartementencomplex aan de Rolandseck in Doorwerth moeten de bewoners van alle 72 appartementen tijdelijk een ander onderkomen zoeken. Dat meldt Veiligheidsregio Gelderland-Midden.
Door de waterlekkage is uit veiligheidsoverwegingen het water en de elektriciteit van de appartementen afgeschakeld. Voordat dat er weer op kan, moeten netbeheerder Liander, een installateur, de VVE-beheerder en de verhuurder alle woningen inspecteren.
Het gebouw hoefde niet geëvacueerd te worden. Hulpdiensten zijn in de loop van de middag weer huiswaarts gekeerd.

Elders onderdak vinden

De controle van de appartementen gaat naar verwachting één tot twee dagen in beslag nemen. In de tussentijd worden de bewoners geadviseerd elders onderdak te vinden.
De veiligheidsregio zegt dat de bewoners worden verzocht contact op te nemen met de VVE-beheerder of de verhuurder, om te zorgen dat de inspectie in de woning wel kan worden gedaan.

Droog of nat

De hydrofoorpomp van de verwarmingsinstallatie is defect, dat is de pomp die zorgt dat er water omhoog wordt gestuwd. Door het defect is een te hoge waterdruk ontstaan in de appartementen en is er water uit cv-installaties gaan lekken, dat zeggen bewoners van de appartementen.
Volgens een woordvoerder van Liander gaan medewerkers ter plaatse controleren hoe ver het water heeft kunnen komen. Belangrijk is daarbij de leiding die vanuit de grote meterkast van het hele gebouw naar boven gaat. “Als die nat is, hebben alle appartementen daar last van”, stelt de woordvoerder. Mocht die leiding niet nat zijn, dan kunnen de appartementen ook één voor één terug op het stroomnetwerk.
Als installaties nat zijn moeten die eerst droog worden gemaakt. Dat gebeurt met een soort warmeluchtblazers.