Rivierengebied / Achterhoek

Kerstviering vervroegd op basisscholen en noodopvang opgezet

Basisschooldirecteur Marco Onstenk
Basisschooldirecteur Marco Onstenk © Omroep Gelderland
ELST - Meerdere Gelderse basisscholen vervroegen hun kerstviering nu het kabinet heeft besloten dat ze de week voor de kerstvakantie al dichtgaan. "We hadden niet gedacht dat dit ons nog een keer zou overkomen. Het is een ramp. Met Sinterklaas was het al anders, alles is weer anders", zegt basisschooldirecteur Marco Onstenk.
Onstenk staat aan het roer bij De Elstar in Elst, waar het kerstdiner ook wordt vervroegd. "De kerstviering is vooral het diner s' avonds in de klas. Dat is natuurlijk supergezellig. Vroeger was er dan op het schoolplein een fijne sfeer met glühwein en kaarsen, maar dat kan nu niet."
Vorig jaar ging dat ook al niet door, blikt de schooldirecteur terug. "We zouden het dit jaar al kleiner houden. We vertellen dan het kerstverhaal. Iedereen is mooi aangekleed, geurtje van papa op, feestelijk. Maar dat kan weer niet."
De viering stond gepland voor volgende week donderdag, maar de school heeft besloten het kerstdiner te vervroegen en aan te passen. Het wordt nu een kerstontbijt deze week.

Noodopvang alleen bij nood

Ouders met een cruciaal beroep kunnen volgens de overheidsregels wel hun kinderen naar school brengen. Hier zie je de lijst van cruciale beroepen waar onder meer zorgpersoneel onder valt.
"Daarom moeten we de noodopvang echt inzetten voor diegenen waarvoor het echt hard nodig is. We doen dan ook een beroep op ouders om daar rekening mee te houden" benadrukt Onstenk. "Een week de deur dicht is echt niet wat we willen. Maar we zijn er voor wie ons nodig heeft."

Vrijdag veel kerstvieringen

Vrijdag worden op veel Gelderse basisscholen al kerstvieringen gehouden vanwege de eerdere sluiting. Op basisschool De Horizon in Doesburg hadden ze er zelfs al op geanticipeerd.
Op 8 december kregen de ouders daar al bericht dat de kerstviering op 17 december is. De kinderen maken daar een 'Walking Kerstlunch' door het park, dat om de school ligt. Onderweg krijgt iedereen dan lekkere hapjes en drankjes. In Ede bij de Veldhuizerschool wordt ook op vrijdag het kerstfeest in de klassen gevierd.

Fijne dingen ook op sombere dag

Op dit moment zijn er bij De Elstar in Elst voor zover bekend géén coronabesmettingen. "We hebben de boel goed onder controle. We werken in bubbels en ook met andere pauzetijden", legt Onstenk uit.
De basisschooldirecteur geeft een compliment aan de ouders, kinderen en het onderwijsteam daar. Tot slot geeft hij nog een tip aan iedereen in deze tijd: "Bespreek iedere avond wat de fijne momenten zijn van de dag. Fijne dingen zijn er altijd, ook op de meest sombere dag."