Rijk van Nijmegen

Tom mag experiment doen op Europese raket

Tom Reuvers en zijn collega-studenten mogen raketexperimenten doen voor ruimtevaartagentschap ESA
Tom Reuvers en zijn collega-studenten mogen raketexperimenten doen voor ruimtevaartagentschap ESA © Aangeleverde foto
NIJMEGEN - Voor student Tom Reuvers (25) uit Nijmegen en zijn medestudenten gaat een droom in vervulling: ze zijn geselecteerd om mee te werken aan een raketlancering van het Europese ruimteprogramma REXUS. “Dat hebben we wel even gevierd", zegt de 25-jarige student technische natuurkunde.
Ruimteprogramma REXUS is een samenwerking tussen het Zweedse en Duitse ruimte-agentschap. Zij werken samen met hun Europese tegenhanger de European Space Agency (ESA). Ieder jaar worden er twee raketten gelanceerd, waarvoor een aantal studententeams wordt uitgekozen.

'Onze kansen waren redelijk groot'

"Het is wel bijzonder, want twee jaar geleden is ons team ook al geselecteerd", vertelt Tom trots. Tom en zijn 16 medestudenten hebben een plan uitgewerkt voor hun experiment. "Ik heb zelfs mijn afstudeerstage bij de Radboud Universiteit gedaan voor de simulatie." Vervolgens moesten ze hun plannen presenteren aan de ESA.
"We hadden het heel erg gehoopt, maar vonden onze kans ook wel redelijk groot. Aangezien we er zoveel voor hebben gedaan." Maandag kwam het verlossende woord via een email. "Dat hebben we wel even gevierd, ja."
Het team van Tom gaat meedoen met twee verschillende experimenten. Het eerste experiment heeft als doel om heel nauwkeurig te bepalen wat de locatie is van de raket. "Dat wordt nu nog met gps gedaan, maar wij gebruiken een heel andere manier. We plaatsen drie antennes op de raket, die zenden verschillende frequenties uit. Die signalen worden opgevangen door zes grondstations. Door middel van die signalen kunnen we de oriëntatie en de rotatie van de raket bepalen. Het gaat met de snelheid van het licht. Wij kunnen het tien keer nauwkeuriger dan het nu met gps kan."
In 2019 deed er ook een Nijmeegs studententeam mee aan de lancering.
In 2019 deed er ook een Nijmeegs studententeam mee aan de lancering. © Thomas Schleuß - DLR
Het tweede experiment is gericht op kosmische straling. "Dat zijn kleine deeltjes in de ruimte, zoals protonen, die rondvliegen. Ze komen van de zon, of andere grote gebeurtenissen zoals een supernova (een ster die explodeert op spectaculaire wijze, red.). Die deeltjes hebben veel energie en komen op de aarde af. Wij willen kijken of die deeltjes het magneetveld van de aarde volgen", vertelt Tom. "Dit experiment is een tussenstop om te kijken of er een correlatie bestaat tussen kosmische straling en wolkenvorming in de atmosfeer.

'Maak goede kans'

Dit alles gaat gebeuren in maart van 2023, in het noorden van Zweden. "Zo'n zes tot acht studenten van onze groep mogen mee. We willen daar zelf de grondstations plaatsen." Maar wie mag er dan gaan? "Ja, er is wel een klein beetje onderlinge concurrentie. De vraag is wie er nodig is. Ik denk zelf dat ik wel een goede kans maak." Die raketlancering zelf duurt 10 tot 12 minuten. Maar de studenten zijn daar 12 dagen aanwezig om hun experimenten uit te voeren.
En wat als dat experiment erop zit? Dan worden de resultaten in de praktijk toegepast. "Het is een onderzoek wat heel goed gebruikt zou kunnen worden voor bijvoorbeeld een vrije val van een object, of als er bijgestuurd moet worden bij een landing."

Astrodeeltjesfysica

Tom zelf hoopt na zijn afstudeerstage verder onderzoek te doen naar astrodeeltjesfysica. "Misschien ga ik een master doen in de natuurkunde, of ga ik werken bij een bedrijf als ESA."