Gelderse Vallei

'Grootste drugsketelbouwer van Nederland' blijft vastzitten

Ketels die de politie aantrof op één van de doorzochte locaties.
Ketels die de politie aantrof op één van de doorzochte locaties. © Politie Oost-Nederland
ARNHEM - Een 54-jarige man en zijn jongere handlanger zouden betrokken zijn bij een criminele organisatie die zijn standplaats had in Ede en Veenendaal, maar van daaruit drugshandelaren in het hele land bediende. Om die reden is het belangrijk dat de twee vast blijven zitten tot de volgende zitting, zo besliste de rechtbank woensdag. De politie noemde de hoofdverdachte eerder 'de grootste ketelbouwer van Nederland'.
Het bewijs in het onderzoek naar de twee mannen, die in juni zijn opgepakt, komt volgens justitie vooral uit ontcijferde gesprekken die door de verdachten zijn gevoerd via de encryptiedienst Sky ECC. En wat daaruit valt op te maken, weegt zwaar, aldus de officier van justitie, woensdag in de rechtbank in Arnhem.
"Deze verdachten zijn samen met nog drie andere verdachten over de loop van enkele jaren heel gericht op zoek geweest naar productielocaties voor harddrugs. Justitie trof op tal van plaatsen ketels en grondstoffen aan die door dit duo waren geleverd."
Naast de productie zouden de verdachten ook hun winsten hebben proberen wit te wassen. De organisatie zou zijn standplaats hebben in de regio Ede en Veenendaal. De lijst gemeentes waar het vijftal volgens justitie actief de drugshandel ondersteunde en financierde is groot. In Gelderland komen locaties in Barneveld en Didam naar voren.

300 kilo ice per week

Daarnaast zijn er recent ook 'saillante' gesprekken aan het onderzoeksdossier toegevoegd, zo laat de officier van justitie weten. In een van de Sky ECC-gesprekken heeft de vermeende ketelbouwer het over 'koks' die voor hem 300 kilo ice per week maken. Ice staat voor de zwaar verslavende drug crystal meth.
De rechtbank besliste woensdag dat de twee verdachten vast blijven zitten tot aan de volgende pro-formazitting, die gepland staat voor februari volgend jaar.
Beide mannen hebben op dit moment grote zakelijke problemen, zo leggen ze uit. Een van hen - de jongste van het tweetal - zou het liefst snel buiten de muren van de gevangenis met de Belastingdienst om tafel gaan zitten.
De rechtbank oordeelt echter dat het risico dat de twee na vrijlating zullen 'recidiveren' groot is. "De ernstige bezwaren die wij zien, wegen zwaarder dan uw persoonlijke problemen," aldus de voorzitter van de rechtbank in Arnhem.