Achterhoek

Mestvergister op Laarberg lijkt van de baan

De beoogde mestvergister van WSB op de Laarberg.
De beoogde mestvergister van WSB op de Laarberg. © RMS
GROENLO - De beoogde mestvergister op bedrijventerrein De Laarberg lijkt definitief van de baan. Wethouder Marieke Frank van Oost Gelre maakte dinsdagavond tijdens de raadsvergadering bekend dat de optie van initiatiefnemer WSB op de grond op De Laarberg niet wordt verlengd.
De voorlopige koopovereenkomst tussen WSB en De Laarberg loopt eind dit jaar af en zou na acht jaar nogmaals met vier jaar verlengd kunnen worden. Op de vraag van raadslid Paul Wallerbos van OLW over de optie op de koopovereenkomst zei Frank: "Die is van rechtswege beëindigd."

Provincie weigert vergunning

De druk op De Laarberg om de koopoptie niet te verlengen, was toegenomen doordat de Provincie Gelderland weigert een vergunning af te geven aan eigenaar WSB, omdat het twijfelt aan de duurzaamheid van de mestfabriek. Voor de opwekking van de groene energie is namelijk aardgas nodig. Daarbij komt ook het stikstofprobleem.
Bovendien was er ook de aanhoudende vraag naar kavels op De Laarberg van bedrijven die zich op het bedrijventerrein langs de N18 bij Groenlo willen vestigen. Door het schrappen van de koopoptie lijkt de weg vrijgemaakt te worden voor de komst van andere bedrijven naar De Laarberg.

Protestgroep

De eventuele komst van de mega-mestvergister is al acht jaar een omstreden kwestie in Groenlo. Het college hield de optie open en vanuit Groenlo kwam een protestgroep flink in het verweer. De angst voor (stank)overlast en onveiligheid vormden de drijfveer van de Stichting Megamestvergister Groenlo Nee.
Onafhankelijke Lijst Wallerbos (OLW) overweegt nog een onderzoek in te laten stellen waarom de kwestie zich zolang heeft voortgesleept. "Het gaat ons er onder andere om waarom zeven jaar geleden de toenmalige Laarbergdirectie verkondigde dat alles in kannen en kruiken was. En we willen weten waarom het koopcontract zo enorm lang is aangehouden", aldus Wallerbos.