Noord-Veluwe

Scherpenzeel heeft rust nodig, zegt waarnemend burgemeester nummer vier

Burgemeester Wimar Jaeger.
Burgemeester Wimar Jaeger. © Gemeente Scherpenzeel/Ted Walker Fotografie
SCHERPENZEEL - Hij wil vooral rust brengen en in een klein jaar Scherpenzeel stabiel achterlaten. Wimar Jaeger, de kersverse waarnemend burgemeester, ziet het als een ‘mooie’ uitdaging de ontslagen Eppie Klein op te volgen en het dorp verder te loodsen na het turbulente, stukgelopen fusieproces met Barneveld. “Streep eronder. We gaan met een schone lei weer verder.”
De deur van zijn kantoor op de bovenste verdieping van het gemeentehuis staat open. Zijn naamkaartje prijkt ernaast. Op het bureau staan familiefoto’s met wat boeken. In een kleine week heeft Wimar Jaeger de ruimte al behoorlijk eigen gemaakt. Hartelijk wijst hij één van de gekleurde fauteuils aan. “Ga lekker zitten.”

Vorige week dinsdag werd bekend dat u de nieuwe waarnemend burgemeester werd. Wat is uw eerste indruk van het dorp?

“Ik vind het een gezellige plek. Je merkt dat Scherpenzeel een echt dorp is, met veel samenhang en een grote betrokkenheid. Op straat wordt naar elkaar gezwaaid en kent iedereen elkaar.”

U zegt 'gezellig', maar politiek gezien was het helemaal niet zo gezellig de afgelopen tijd.

“Scherpenzeel heeft, als ik het zo hoor, best een turbulente periode achter de rug. De fusie ging niet door, de burgemeester ging weg en daar zaten de Scherpenzelers dan. Er is in korte tijd heel veel gebeurd. Er zijn heftige discussies geweest, waarin krassen zijn opgelopen. Dat meen ik te merken bij de raadsleden onderling, maar ook in de relatie tot buurgemeenten en de provincie. Misschien is zelfs in het dorp zelf verdeeldheid. Het is nu mijn taak om ervoor te zorgen dat iedereen weer bij elkaar komt."
Wimar Jaeger is waarnemend burgemeester nummer vier in Scherpenzeel. In 2017 begon Corry van Rhee-Oud Ammerveld (PvdA) aan de functie. Harry de Vries (CDA) volgde haar in 2019 op, maar vertrok vorig jaar na trammelant over een mogelijke fusie met Barneveld. Getouwtrek met de provincie over dezelfde voorgenomen fusie kostte zijn opvolger Eppie Klein (SGP) dit jaar de kop.

Gaat u dat lukken?

“Ik realiseer mij dat ik de vierde waarnemend burgemeester op rij ben, maar ik heb één voordeel: ik kom als het besluit al genomen is. De fusiediscussie is weg. Ik vind het eerlijk gezegd ook niet meer interessant. Het gesprek moet niet gaan over wel of niet fuseren, maar over de vraag hoe we de beste balans krijgen tussen de identiteit van Scherpenzeel en de kwaliteit van de gemeentelijke organisatie, tussen betrokkenheid enerzijds en hoe we het allemaal betalen en goed organiseren anderzijds. We moeten door. Er is het afgelopen jaar wel het één en ander blijven liggen."
"Wat ik bedoel, is dat de gemeente haar basistaken goed moet uitvoeren op een manier zoals dat past bij Scherpenzeel. Of het nu het sociaal domein of duurzaamheid is: nu we zelfstandig doorgaan, moeten we zorgen voor een balans tussen een goede kwaliteit en een uitvoering die bij onze identiteit past met betrokkenheid van onze inwoners. We moeten scherp naar de ambtelijke organisatie kijken en die verstevigen. Er werken bij de gemeente nu veel mensen op een tijdelijk contract of ze zijn ingehuurd. Heel logisch voor als er gefuseerd wordt, want dan zijn er minder mensen nodig. Maar dat is nu niet meer aan de orde, het is tijd voor stabiliteit.”
Wimar Jaeger (56) werd op 11 april 1965 geboren in Delft. Hij studeerde politicologie. Na een carrière in het bedrijfsleven werd hij in 2007 lid van de Hilversumse gemeenteraad voor D66. Van 2012 tot 2014 was hij wethouder in Muiden, daarna volgde tot 2020 het wethouderschap in Hilversum. In 2021 was de bestuurder van februari tot juni waarnemend burgemeester van Oostzaan. Jaeger woont in Leiden, is getrouwd en ‘trotse vader’ van vier kinderen. Momenteel heeft hij last van het empty nest syndrome, omdat alle kinderen het huis uit zijn.

U bent lid van D66 en progressief. Uw voorganger is lid van de SGP. Progressief tegenover conservatief. Twee verschillende personen.

(Lacht) "We zijn ongetwijfeld heel andere personen, maar ik denk dat dat niet uit hoeft te maken. Het verschil tussen links of rechts is op gemeentelijk niveau niet zo interessant. We kijken hier naar mensen. We zien de mens achter de regels. Op gemeentelijk niveau is iets niet conservatief of progressief, in de gemeente gaat het om de individuele situatie en kun je gericht dingen aanpakken en maatwerk leveren. Volgens mij besturen een SGP-burgemeester en een burgemeester van D66 dus niet zo verschillend, nog afgezien van het feit dat de politiek de prioriteiten stelt en niet de burgemeester.”

U zal waarschijnlijk, als het erop aankomt, met wat groter plezier bijvoorbeeld de regenboogvlag hier op het gemeentehuis hijsen dan meneer Klein zou doen.

“Als de gemeenteraad daarom vraagt, zal ik dat inderdaad met groot plezier doen, maar daar gaat het niet om. Het gaat erom dat je elkaar respecteert en tolereert. Iedereen mag een andere opvatting hebben, maar we doen het met elkaar. Ik spreek ook met respect het ambtsgebed uit als een groot deel van de raad dat wil."
Dan opeens lachend: “Als u trouwens vindt dat ik te veel doorpraat, dan moet je dat maar zeggen, hoor. Zet mij aan en ik ga maar door, ik weet dat van mijzelf.”

Hoe is de commissaris bij u gekomen? In Gelderland hadden we tot vorige week nog nooit van Wimar Jaeger gehoord.

"Ik merkte bij mijn waarnemerschap in Oostzaan hoe leuk ik het burgemeesterschap eigenlijk vind. Het is heel divers. Het werk gaat over mensen en dat vind ik interessant. Toen het in Oostzaan ophield, ben ik kennis gaan maken met verschillende commissarissen. In Noord-Holland kennen ze mij natuurlijk al, maar in Zuid-Holland en Gelderland nog niet. Dus daar ben ik gewoon langsgegaan, zodat ze weten dat ik er ook ben. En met succes.”
Wimar Jeager leidt de gemeente Scherpenzeel totdat er een kroonbenoemde burgemeester is gevonden.
Wimar Jeager leidt de gemeente Scherpenzeel totdat er een kroonbenoemde burgemeester is gevonden. © ANP/Omroep Gelderland

Heeft u uw voorganger eigenlijk gesproken? Het is redelijk normaal dat er overleg is tussen de vertrekkende en komende burgemeester.

“Nee, ik heb nog geen contact met Eppie Klein. Ik wil mij eerst zelf oriënteren. Het is altijd belangrijk om in geval van een gespannen situatie een zo weinig mogelijk beïnvloed beeld te krijgen. Met de grote stroom publiciteit over onrust in Scherpenzeel is dat soms al niet makkelijk. Op een later moment wil ik wel heel graag weten hoe mijn voorganger hier de dingen aanpakte.”

Eppie Klein werd weggestuurd vanwege een integriteitskwestie. Als ik uw naam google, doemt die term bij u ook op. Commissaris van de Koning John Berends heeft gezegd dat u daar al verantwoording voor heeft afgelegd bij uw toenmalige gemeenteraad en dat de kous wat hem betreft af is. Toch zullen inwoners van Scherpenzeel het vreemd vinden dat juist u nu aan het roer staat.

“Ik snap die vraag heel goed en vind hem ook terecht. Ik heb inderdaad fouten gemaakt toen ik wethouder was in Hilversum. De kwestie ging over een nevenfunctie. Die functie stond op mijn LinkedIn en ik heb ‘m bij mijn aanstelling ook aangegeven bij de gemeente. De functie is alleen nooit op de website bij mijn nevenfuncties komen te staan. Dat had ik moeten controleren en daarin ben ik nalatig en gemakzuchtig geweest."
"De vraag ging over eventuele belangenverstrengeling bij die niet op de website vermelde functie. In mijn ogen en die van de organisatie ging het om een functie die automatisch bij het wethouderschap hoorde om de belangen van de gemeente te vervullen. Tegelijkertijd, ik had dat moeten overleggen met de gemeenteraad, zij mogen besluiten of een wethouder wel of niet namens de gemeente een bestuursfunctie aanvaart. Dat heb ik niet gedaan. Daarin ben ik ook nalatig geweest."
"Vervolgens is er een maandenlang onderzoek gedaan door een onafhankelijk bureau. Het was voor mij niet de makkelijkste tijd. Uiteindelijk oordeelde de onderzoekers dat ik, en dan moet ik het goed zeggen, niet niet integer ben geweest. Wel was er dus sprake van nalatigheid."
"Ik heb veel van de kwestie geleerd. Ik ben ongeduldig en dat levert het risico op dat ik soms te snel ga en niet in de achteruitspiegel kijk, dat heb ik nu beter onder controle. Het was een forse les.”

U blijft nu in Scherpenzeel totdat de nieuwe gemeenteraad, na de verkiezingen, een nieuwe burgemeester kiest. Gaat u zelf meedoen aan de procedure om uiteindelijk burgemeester van Scherpenzeel te blijven?

“Nee, dat ga ik niet doen, want dat vind ik ingewikkeld. De vertrouwenscommissie van de gemeenteraad kiest een kroonbenoemde burgemeester uit. Ik moet dan bij die commissie, die komt uit de gemeenteraad waarvan ik voorzitter ben, gaan solliciteren. Dat lijkt mij niet handig voor het proces.”

Tot slot: wat hoopt u precies bereikt te hebben als over pakweg elf maanden uw opvolger klaar staat?

“Ik hoop dat we als gemeente de blik weer vooruit hebben, goed samenwerken met buurgemeenten en de regio en dat de gemeentelijke organisatie weer helemaal staat; kortom dat mijn opvolger in een gespreid bedje komt en er een sterke basis staat voor een vruchtbare toekomst van Scherpenzeel.”

Zie ook: