Gelderland

Vriendinnen spoorloos, onrust in Harskamp en een historische Hassan: dit was augustus 2021

Het protest in Harskamp tegen de opvang van Afghanen liep uit de hand.
Het protest in Harskamp tegen de opvang van Afghanen liep uit de hand. © Persbureau Heitink
ARNHEM - Het einde van het jaar 2021 nadert. Omroep Gelderland telt af met het grootste, vrolijkste en opmerkelijkste nieuws van het jaar. Elke dag is een nieuwe maand aan de beurt. Vandaag het nieuwsoverzicht van augustus.
‘Eigen volk eerst’. Harskamp was even landelijk nieuws toen zo’n 250 mensen protesteerden tegen de komst van vluchtelingen uit Afghanistan. Er werden leuzen gescandeerd en autobanden in brand gestoken op de Otterloseweg, recht voor de opvanglocatie. De politie en marechaussee moesten de demonstranten met honden uiteendrijven.
De demonstranten waren bang voor overlast van de vluchtelingen en vonden dat ze werden overvallen door het nieuws. "Harteloos en verschrikkelijk", noemde demissionair minister van Buitenlandse Zaken Sigrid Kaag de protesten voor de opvanglocatie. De gemeente Ede keek er 'met verdriet, boosheid en schaamte' naar. "Jongeren moeten weten wat deze mensen al hebben meegemaakt", zei burgemeester René Verhulst.

Vermiste vriendinnen

Als Myrthe (19) en Ruth (22) na een avondje uit in Doetinchem spoorloos zijn, gaan alle alarmbellen bij familie en vrienden af. Pas na anderhalve dag werden de vermiste vriendinnen gevonden. Hun auto werd aangetroffen in de struiken tussen Doetinchem en Wehl. Myrthe was toen al overleden, Ruth werd zwaargewond overgebracht naar het ziekenhuis.
Tientallen mensen kwamen later samen op de plek van het ongeval. Agenten zetten daarbij de weg volledig af, zodat de aanwezigen in alle rust Myrthe konden herdenken.
De familie en vrienden herdenken de omgekomen Myrthe in Wehl.
De familie en vrienden herdenken de omgekomen Myrthe in Wehl. © News United/112-Achterhoeknieuws
In een Apeldoornse flat trof de politie een lichaam aan nadat buurtbewoners hadden geklaagd over stankoverlast. Rond de woning hing een penetrante geur en ook zaten er honderden vliegen op de ramen. De man was waarschijnlijk al weken overleden.
In Huissen stond een gewapende man twee uur op het dak van een appartementencomplex. Hij werd ervan verdacht even daarvoor een 48-jarige man om te hebben gebracht. De verdachte zou veel ruzie hebben gemaakt met zijn vriendin. Toen de vader van de vrouw en een ander familielid de man uit het appartement wilden halen, zou het helemaal uit de hand zijn gelopen.
De gewapende man stond twee uur op het dak van het appartementencomplex.
De gewapende man stond twee uur op het dak van het appartementencomplex. © Roland Heitink/Persbureau Heitink
Steeds meer huizen krijgen zonnepanelen. Soms ligt zelfs een hele straat dak na dak vol. Maar op zonnige dagen wekken al die panelen in één straat zoveel elektriciteit op dat het net het niet meer aankan. Voor het eerst werden volgens netbeheerder Liander zonnepanelen op piekmomenten uitgeschakeld, om overbelasting te voorkomen.

Gouden medailles

Pakten in juli Koen Metsemakers en Annemiek van Vleuten al een gouden medaille op de Olympische Spelen in Tokio, in augustus kwamen er daar nog een paar bij. Twee daarvan kwamen op naam van baanwielrenner Harrie Lavreysen uit Apeldoorn (teamsprint en sprint). Ook hockeysters Xan de Waard uit Renkum en Sanne Koolen uit Nijmegen werden kampioen.
Sifan Hassan met haar olympische medailles
Sifan Hassan met haar olympische medailles © ANP Foto
Het meest memorabel was toch wel de prestatie van Siffan Hassan. De Arnhemse atlete pakte goud op zowel de 5000 als de 10.000 meter. En op de 1500 meter was er bovendien een bronzen plak. In totaal waren Gelderse sporters in Tokio goed voor veertien medailles. Als Gelderland een land was geweest, dan waren we op een fraaie vijftiende plaats geëindigd in het medailleklassement.

'Gratis' Ferrari

De huizenmarkt stond het hele jaar onder druk, maar dat weerhield de eigenaar van een luxe villa in Nunspeet er niet van om een grote advertentie in de krant te zetten om zijn optrekje te verkopen. En dat niet alleen: wie de villa à 2,3 miljoen zou kopen, kreeg er een knalrode Ferrari bij.
John van de Haar uit Tiel werd na het redden van een zeehond op een zandplaat bij Texel met loftuitingen overladen. Met twee andere opvarenden van een rondvaartboot verloste hij een zeehond van een visnet. Maar zeehondenopvang Ecomare op Texel vond de reddingsactie onverstandig. “Grijze zeehonden zijn grote joekels van dieren, wilde dieren. Ze hebben enorme scherpe tanden. Aan mensen zijn ze niet gewend, ze weten dus niet wat ze overkomt. Ze bijten om zich heen en ze zien ook nog eens slecht.”
De reddingsactie van John op Texel
Een bijzonder en aandoenlijk beeld, dat was wat Arnhemmer Thijs Vermeer vastlegde op de Veluwe. Voor het oog van zijn wildcamera keerden een zeug en haar twee jongen terug naar een eerder overleden jong om daar de nacht door te brengen. De beelden gingen viraal.
We eindigen het nieuwsoverzicht van augustus ook met dierennieuws. Namelijk met de rode ibis, die de hele vogelwereld bezighield. De tropische vogel werd onder meer gespot in de Blauwe Kamer in Wageningen. Waar ze vandaan kwamen, is nog altijd onduidelijk.
De rode ibis bij Wageningen.
De rode ibis bij Wageningen. © Henrik van Steenbergen

Dit zijn de best gelezen artikelen van de maand augustus: