Gelderland

Waarom gaan de basisscholen wel dicht en de middelbare scholen niet?

De basisscholen gaan een week eerder dicht.
De basisscholen gaan een week eerder dicht. © ANP
ARNHEM - De basisscholen gaan toch een week eerder dicht, zo maakte het demissionaire kabinet dinsdagavond bekend tijdens de coronapersconferentie. Dat wordt gedaan om te voorkomen dat opa en oma met Kerstmis besmet worden. Maar waarom gaan de middelbare scholen dan niet eerder dicht? Dat legt OMT-lid Károly Illy uit.
Illy, ook kinderarts in het ziekenhuis Rivierenland in Tiel, heeft een simpele verklaring. "De besmettingscijfers zijn op de basisschool hoog, omdat daar kinderen niet gevaccineerd zijn. Op de middelbare scholen is een veel hogere vaccinatiegraad en daar zijn de besmettingscijfers dus beduidend lager", vertelt hij.
Daarom vindt het OMT het ook niet verstandig om de kinderen op de basisschool op donderdag en vrijdag, vlak voor kerst, met 25 à 30 anderen in een klas te laten zitten. "Het is dan niet zo handig om met kerst dan meteen met opa en oma aan tafel te gaan zitten. Dus wij hebben geadviseerd een week eerder thuisonderwijs te volgen."
Dan is het de bedoeling, zegt Illy, dat kinderen eventueel thuis kunnen uitzieken. "Dan creëer je een soort bubbel thuis. En nee, dan is het niet de bedoeling dat opa en oma gaan oppassen natuurlijk", vertelt het OMT-lid.

Deuren dicht per 20 december

Demissionair premier Mark Rutte sprak woorden van vergelijkbare strekking tijdens de persconferentie. "De uitkomst van ons overleg is dat we de basisscholen, het speciaal onderwijs en de buitenschoolse opvang met ingang van maandag 20 december vragen de deuren te sluiten. Of anders per dinsdag 21 december, rekening houdend met kwetsbare kinderen en kinderen van ouders met cruciale beroepen. Wel is onze zeer dringende vraag aan ouders om alleen van noodopvang gebruik te maken, als het echt niet anders kan. Scholen hoeven tot de kerst geen afstandsonderwijs te geven."
Kinderen in de basisschoolleeftijd hebben regelmatig ook last van corona, zonder symptomen te hebben. Zij kunnen het virus dus overdragen, zonder dat ze er zelf last van hebben. Illy: "Dus dan denk ik dat het goed is om te besluiten dat de scholen eerder dicht gaan. Dan is de kans op overdracht zo klein mogelijk."

Te laat?

Het OMT had het advies om de scholen eerder te sluiten al even op tafel liggen. Dinsdag maakte het kabinet de maatregel pas daadwerkelijk bekend. Komt het besluit dan te laat? "Laten we voorop stellen dat het een verstandig besluit is en dat het jammer is dat het niet eerder genomen is. Dit is misschien wel wat onhandig voor scholen, ouders en kinderen", aldus Illy.