Arnhem en omstreken

Oosterbeek krijgt snel weer een trolley

Lijn 1 is de oudste trolleylijn.
Lijn 1 is de oudste trolleylijn. © Omroep Gelderland
ARNHEM - Er komt vermoedelijk al in 2023 opnieuw een trolley in Oosterbeek. Dat heeft de provincie dinsdag bevestigd. Afgelopen week bleek dat de historische trolleylijn 1 door Oosterbeek moest stoppen. Vervoerder Breng en de provincie Gelderland werken ondertussen hard aan een nieuw type trolley.
Het was de schrik van veel Oosterbekers. De trolley, die al sinds de jaren vijftig het stadsbeeld bepaalt, bleek te moeten verdwijnen. Door corona zijn de passagiersaantallen gekelderd en is de lijn onrendabel geworden.
Vervoerder Breng koos ervoor om, met ingang van de nieuwe dienstregeling die zondag is ingegaan, de lijn door het dorp op te heffen. "Tijdelijk", zegt woordvoerder Herman de Gooijer: "Binnen enkele jaren komt de trolley in Oosterbeek terug in de vorm van een directe lijn tussen Arnhem en Wageningen."
Het gaat om een nieuwe trolley 2.0, die tijdens het rijden aan de bovenleiding de accu vult en daardoor ook grote stukken zonder bovenleiding kan rijden. "Er zijn al twee trolleys 2.0 beschikbaar waar momenteel ervaring mee wordt opgedaan", aldus De Gooijer.

Moderne versie

Gedeputeerde Jan van der Meer bevestigt de terugkomst van de trolley in Oosterbeek: de lijn 352 van Arnhem via Oosterbeek naar Wageningen wordt voorzien van nieuwe 2.0-trolleys. "Er worden zeven elektrische bussen aangekocht die de huidige bussen op de lijn 352 gaan vervangen. Zo blijft de trolley die zo kenmerkend is voor de regio Arnhem/Nijmegen dus ook in de toekomst onderdeel van het straatbeeld. Een moderne versie, weliswaar."
Trolley 2.0 is een elektrische bus die tijdens het rijden via een bovenleiding wordt opgeladen en vervolgens tientallen kilometers zonder bovenleiding kan rijden. De bovenleiding is daarmee geen beperking meer, maar juist een ontzettend handig oplaadpunt dat in de hele stad voorhanden is. De provincie draagt 2 miljoen euro bij aan de aanschaf van de bussen.