Gelderland

De moord op Peter R. de Vries, hoogwater en goud voor Van Vleuten: dit was juli 2021

Een overstroomde camping in Oosterhout.
Een overstroomde camping in Oosterhout. © Omroep Gelderland
ARNHEM - Het einde van het jaar 2021 nadert. Omroep Gelderland telt af met het grootste, vrolijkste en opmerkelijkste nieuws van het jaar. Elke dag is een nieuwe maand aan de beurt. Vandaag het nieuwsoverzicht van juli.
Het was misschien wel het grootste nieuws van het jaar: de moord op Peter R. de Vries. Op 6 juli werd de misdaadjournalist op straat in Amsterdam neergeschoten. Negen dagen later overleed hij aan zijn verwondingen.
Twee verdachten werden een uur na de aanslag opgepakt op de A4. Het gaat om een 35-jarige Pool die in Maurik woonde en een 21-jarige man uit Tiel. Kamil E. uit Maurik is de vermoedelijke chauffeur en verkenner, medeverdachte Delano G. wordt ervan verdacht dat hij de schutter is. Hem zou een bedrag van 150.000 euro in het vooruitzicht zijn gesteld voor de aanslag. De twee zitten vast in afwachting van de uitkomst van de rechtszaak.
Rechtbanktekening van Delano G. (links) en Kamil E. (rechts) in de Amsterdamse rechtbank.
Rechtbanktekening van Delano G. (links) en Kamil E. (rechts) in de Amsterdamse rechtbank. © ANP
In Lunteren overleed de 14-jarige Sven doordat de buggy waar hij in zat op een busje botste. De buggy werd bestuurd door een leeftijdsgenootje. Het dodelijk ongeval kwam hard aan op de middelbare school De Meerwaarde in Barneveld, waar Sven naar school ging. Zijn mentor had hem een week eerder nog een handdruk gegeven en een fijne vakantie gewenst.

Campings onder water

De situatie was hier niet zo penibel als in Limburg en in andere delen van Europa, maar ook in Gelderland was er in juli sprake van hoogwater. Campings liepen door een 'megabui' onder water en de gasten moesten midden in het hoogseizoen hun spullen pakken. In Hattem brak een zomerdijk door over een lengte van vijftien tot twintig meter. En in de uiterwaarden bij Ochten en Dodewaard plaatsten boeren planken en zandzakken om hun oogst te redden.
Dit is het hoogwater in Gelderland van boven
Het plan van Faunabeheereenheid Gelderland om zo’n drieduizend edelherten en achtduizend zwijnen op de Veluwe af te schieten zorgde in juli voor een stortvloed aan reacties. Het waren veel meer dieren dan normaal, maar dat was volgens de organisatie nodig om de Veluwese natuur en biodiversiteit gezond te houden. “Waanzin en gekkenwerk”, aldus tegenstanders.
Veel mensen maakten zich ook druk om hun zomervakantie. Durfden ze het eindelijk aan om een vakantie over de grens te boeken, schoten de coronacijfers omhoog. Op de kaart van het ECDC, het Europese Centrum voor ziektepreventie- en bestrijding, kleurde Gelderland half juli opeens donkerrood. Daardoor werden de coronaregels voor reizigers uit onze provincie in sommige landen veel strenger. Dat was weer goed nieuws voor vakantieparken in eigen land: die stroomden namelijk vol.

Gouden medailles

Op 23 juli 2021 gingen de Olympische Spelen (van 2020) dan eindelijk van start. In Tokio kwamen meer dan veertig provinciegenoten in actie.
Vijf dagen later pakten ‘we’ meteen twee keer goud: eerst was het de beurt aan de Nijmeegse roeier Koen Metsemakers en daarna aan wielrenster Annemiek van Vleuten. Vooral die laatste plak was bijzonder, omdat Van Vleuten drie dagen eerder al dacht Olympisch kampioen te zijn. Tijdens de wegwedstrijd had ze niet door dat er nog iemand voor haar reed. Op de tijdrit kwam die felbegeerde gouden plak er tóch.
Van Vleuten is blij met haar gouden medaille.
Van Vleuten is blij met haar gouden medaille. © ANP
In een maand tijd werden in de Proosdijvijver in Ede liefst 12.000 rode Amerikaanse rivierkreeften gevangen. Zette je die op een weegschaal, tikte de teller 432,4 kilo aan. Een visbedrijf in Lekkerkerk dat de kreeften aan restaurants of de groothandel levert, dacht spekkoper te zijn. Maar dat liep toch even anders: "De meeste zijn dood, ik heb er niets meer aan. Het is vissenvoer."

Boven en onder de brug

We blijven even op het water, want voorbijgangers stopten half juli even toen een containerschip zich onder de brug bij Beneden-Leeuwen doorwurmde. Ze hielden hun adem in: kon dat wel goed gaan? De schipper had niet meer dan 30 centimeter over, maar spannend was het volgens hem helemaal niet. "Ik zat gewoon met mijn collega te babbelen."
Even de adem inhouden, gaat dit goed?
Ook de Snelbinder bij Nijmegen stond even in de schijnwerpers. Een paar honderd schapen staken daar de Waal over, met in hun kielzog een steeds groter wordende groep fietsers en scooters. Niemand kon er langs en dat leverde bijzondere plaatjes op.
Kudde schapen steekt de Snelbinder bij Nijmegen over
En wat dacht je van deze gans die ondersteboven vliegt? Een fotograaf legde dit bijzondere tafereel vast in Meinerswijk. Een gans doet dit om snel te kunnen dalen en remmen en zet dit dus in om bijvoorbeeld toch nog te kunnen landen op een plas waar hij anders aan voorbij zou vliegen. Dit fenomeen wordt ook wel een 'whiffling goose' genoemd.
Facebook ging ook los op deze video over Achterhoekse boeren. Die reden eind juli met tien vrachtwagens van Megchelen naar Limburg. Ze vervoerden stro- en hooibalen voor veeboeren en paardenfokkers die door de watersnood zonder voorraad zaten.

Dit zijn de best gelezen artikelen van de maand juli: