Achterhoek / Liemers

Wijkverpleging voor iedereen is een enorme puzzel in de Achterhoek

Wijkverpleging voor iedereen is een enorme puzzel in de Achterhoek.
Wijkverpleging voor iedereen is een enorme puzzel in de Achterhoek. © Omroep Gelderland
AALTEN - Bijna drie weken geleden luidden de thuiszorg en wijkverpleegkunde in de Achterhoek de noodklok: ook zij moesten de zorg afschalen tot bijna code zwart. Er worden nu nauwelijks nieuwe cliënten aangenomen. Wie zorg nodig heeft die de thuiszorg en wijkverpleegkundigen nu niet leveren, komt daarvoor op een wachtlijst.
"In de wijk is het best druk", zegt wijkverpleegkundige Evelien Ubbink. Zij regelt vandaag de roosters voor de inzet van de wijkverpleegkundigen in Aalten en omgeving. "Het is kijken hoe je de routes rond kunt krijgen, zodat de mensen de zorg kunnen krijgen die ze nodig hebben. En dat is soms best wel puzzelen, van: hoe gaan we het allemaal in plannen?"
Zo ziet de afgeschaalde zorg er in praktijk uit:
Wijkverpleging voor iedereen is een enorme puzzel in de Achterhoek
In de Achterhoek werken daarom de zeven zorgorganisaties samen. "We hebben een gezamenlijke bereikbaarheid en een gezamenlijke wachtlijst. Als een patiënt uit het ziekenhuis komt, hebben we een gezamenlijke app waarop we kunnen kijken bij welke organisatie hij terecht kan. Op dit moment lukt het zo de zorg nog net overeind te houden", aldus Evelien Ubbink.
"We houden het hoofd boven water met de middelen die we hebben, maar we kunnen niet iedereen de zorg verlenen die we zouden willen helaas", valt wijkverpleegkundige Mayke Navis haar collega bij. "We gaan kijken hoe het veilig en verantwoord kan met hulpmiddelen."

Hulpverlening op afstand

Navis doelt daarmee bijvoorbeeld op de inzet van een medicijndispenser, of de inzet van videobellen met cliënten. "We gaan kijken hoe we zorg kunnen verlenen op afstand, zodat we het niet zelf hoeven te doen," aldus Navis.
Bij de familie Geurkink in Bredevoort komt de wijkverpleegster dagelijks langs. Pia Geurkink is al tweeënhalf mantelzorger voor haar man, met wie zij onlangs haar 56-jarig huwelijksjubileum vierde. In de Achterhoek zullen mantelzorgers taken van de wijkverpleging moeten overnemen. "Als het niet meer kan, dan wil ik dat wel proberen", zegt Pia.

'Ik houd de moed erin'

Ze leert onder meer met een hulpmiddel kousen aan- en uit te trekken. "Ik heb het nu één keer gedaan, maar dat viel me wel even tegen", lacht Pia. "Maar ik houd de moed erin."
Waar Pia en haar man erg gelukkig mee zijn is de Compaan, die ze voor hun zorg gekregen hebben. De Compaan is een tablet voor ouderen die goed is voor hun sociale contacten. Je kunt er bijvoorbeeld met andere cliënten bingo op spelen. Maar een cliënt kan er ook mee videobellen, als hij of zij vragen heeft over de verzorging. "Je kunt wondjes op afstand bekijken en adviseren wat het wondbeleid moet zijn", legt Navis uit.
"Dat is wel fijn", zegt Pia. "Dat hebben we al eens gebruikt. Het is ook wel eens per ongeluk aan gegaan. Ze zei wat is er? Ik zei: er is niks. Het ging per ongeluk. Nou, toen was het ook goed, hè."