Rijk van Nijmegen

Twijfel je nog over het vaccin? Radboud-artsen zitten klaar voor je telefoontje

Afbeelding ter illustratie.
Afbeelding ter illustratie. © ANP
NIJMEGEN - Het Radboudumc in Nijmegen werkt vanaf vandaag mee aan de Twijfeltelefoon: een nummer dat mensen kunnen bellen met vragen over corona en het coronavaccin. Het Erasmus MC in Rotterdam, dat hiervoor het initiatief nam, wordt overspoeld door telefoontjes en dus schieten een aantal andere universitaire ziekenhuizen te hulp.
"Afgelopen maandag hadden ze in Rotterdam op één dag zevenhonderd telefoontjes", zegt intensive care-arts Hugo Touw van het Radboudumc. Hij is een van de artsen die de medische studenten in het belteam ondersteunen. "Het voorziet echt in een behoefte. We merken duidelijk dat er nog altijd veel vragen zijn en dat mensen op zoek zijn naar betrouwbare informatie."
Touw en andere artsen van het Radboudumc gaan - naast de twijfeltelefoon - ook de straat op om vragen te beantwoorden. "We beginnen dan altijd met de vraag: 'Heeft u nog vragen over corona?'. Die vraag werkt ontwapenend. Dat je ze niet van iets probeert te overtuigen, maar gewoon het gesprek aangaat. En dan blijkt dat er veel vragen zijn. Wij zijn als artsen onafhankelijk en stellen ons open op. En dan blijkt dat er nog veel vragen zijn", aldus Touw.

Geen vertrouwen in GGD

Zo was hij verrast door een vraag van een man op straat die de GGD niet vertrouwt en alleen door zijn huisarts gevaccineerd wil worden. "Dat hebben we toen ter plekke geregeld, want dat kan wel. Ik had nooit bedacht dat er mensen zouden zijn die de GGD niet vertrouwen. Dus ik leer ook van die gesprekken."
De medici doen de telefoontjes en straatinterviews in hun vrije tijd. Maar Touw doet het graag. "Al zijn het maar een paar mensen die je bereikt. Bijna 90 procent is nu gevaccineerd. Die laatste 10 procent bereiken is een uitdaging, maar iedereen die je op deze manier bereikt of betrouwbare informatie kunt geven is er één."
De twijfeltelefoon is iedere werkdag van 08.30 tot 16.30 uur bereikbaar op 088-7555777. Er is ook een website: www.twijfeltelefoon.nl.