Gelderland

Drama's met sloep en tuktuk, noodlanding langs de A50 en een microburst: dit was juni 2021

Het parachutistenvliegtuigje landde in een weiland naast de A50.
Het parachutistenvliegtuigje landde in een weiland naast de A50. © Luciano de Graaf
ARNHEM - Het einde van het jaar 2021 nadert. Omroep Gelderland telt af met het grootste, vrolijkste en opmerkelijkste nieuws van het jaar. Elke dag is een nieuwe maand aan de beurt. Vandaag het nieuwsoverzicht van juni.
In twee dagen tijd vonden er in onze provincie twee dodelijke ongelukken plaats met een gehuurd vervoermiddel. Op 11 juni overleed een 20-jarige vrouw uit Lunteren nadat een tuktuk de dijk bij Kesteren afreed. Ook vielen er drie gewonden. Volgens de verhuurder was het een familie-uitje. "Het waren een moeder met haar dochters."
Een dag later kostte een noodlottig bootongeluk het leven aan een 18-jarige uit Stroe. Het slachtoffer was een dagje varen met zijn vriendengroep op het water tussen Putten en Zeewolde. Hij zat klem in het touw toen het anker overboord werd gegooid en kwam met zijn arm vast te zitten in de schroef van het schip.

Noodlanding

Een noodlanding van een parachutistenvliegtuig met achttien inzittenden liep gelukkig wel goed af. Motorische problemen dwongen de piloot het vliegtuig naast de A50 in een weiland 'te parkeren’. De inzittenden omhelsden elkaar toen ze veilig konden uitstappen langs de snelweg. Later doken indrukwekkende beelden op van de noodlanding.
"Het was net geen tornado", zei meteoroloog Wilfred Janssen van Weerplaza daags nadat noodweer voor veel schade in onze provincie had gezorgd. Volgens hem zorgde een microburst ervoor dat onder meer in Tiel een enorme kraan instortte en het dak van een flat waaide. Een deel van het dak vloog 200 meter door de lucht en belandde in de tuin van Leroy van Zetten. Hij hoorde een gigantische knal. "Ik dacht dat ergens de bliksem was ingeslagen. Tot ik naar beneden liep, de woonkamer in kwam en ik een dak zag liggen. De serre is compleet verwoest."
Leroy kreeg een deel van het dak in zijn tuin
In Oosterwolde waaiden door een valwind vier hoogspanningsmasten van 16.000 kilo per stuk om. Een deel van de kabels belandde op een boerderij en een stal, maar er vielen geen gewonden. Netwerkbeheerder Tennet heeft er nu tijdelijke masten neergezet, die zo'n jaar blijven staan.
Tijdens hevig noodweer gingen er op 18 juni vier hoogspanningsmasten in Oosterwolde tegen de grond.
Tijdens hevig noodweer gingen er op 18 juni vier hoogspanningsmasten in Oosterwolde tegen de grond. © NOS
In Arnhem was in juni veel te doen rond een pand van de bekende ondernemer Emile Ratelband. Nadat er voor de zoveelste keer een incident plaatsvond – de woning werd beschoten – hadden buurtbewoners er genoeg van. De positiviteitsgoeroe zou het pand verhuren aan ‘mensen met een afstand tot de samenleving’, nu zijn nieuwbouwplannen worden tegengewerkt. Sindsdien zou er sprake zijn van overlast. "Het is schering en inslag, iedere dag weer", aldus een omwonende.
Eind juni kwam door Varkens in Nood naar buiten dat medewerkers van slachthuis Gosschalk het niet zo nauw namen met dierenwelzijn. Op undercoverbeelden was te zien dat medewerkers varkens schoppen en slaan en stroomstoten geven aan varkens en koeien. Het slachthuis in Epe werd gesloten door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) en mocht pas eind augustus weer aan de slag.

Zoektocht naar Samuël

Samuël Boujadi (22) ging eind juni alleen zwemmen in het Meer van Bracciano. Sindsdien werd er niets meer van hem vernomen. Vrienden van hem speurden wekenlang het Italiaanse kratermeer af, maar in augustus stopte ook een speciaal duikteam met zoeken. Samuël werd eind september door zijn vrienden van de Family Church in Nijkerk herdacht, maar zijn lichaam is nog altijd niet gevonden.
Na anderhalf jaar mocht het eindelijk weer: schouder aan schouder helemaal losgaan in een nachtclub of danscafé. Mét een negatieve coronatest, dat wel. Helemaal vlekkeloos verliep de eerste stapavond niet, door problemen rond Testen voor Toegang en de CoronaCheck-app. De Radstake bleef met 4000 liter bier zitten omdat de discotheek dicht bleef.

Dwars door de voordeur

Op de Facebook-pagina van Omroep Gelderland hadden mensen het in juni vooral over een motorrijdster, die vlak voor het einde van haar les door de voordeur van een woning in Zevenaar schoot. De motor kwam in de gang tot stilstand.
De lesmotor schoot dwars door de voordeur.
De lesmotor schoot dwars door de voordeur. © Jordi Deckert/Eastview Media
"Hé ouwe, kun je naar de studio komen? Ik denk dat ik iets leuks heb." Dit berichtje kreeg volkszanger Frans Duijts in 2020 van rapper Donnie. Dat 'iets leuks' resulteerde in Frans Duits, een nummer dat in juni werd bekroond met een gouden plaat. Daarmee was het in één klap de grootste hit van de Tielse zanger.
En het zal je maar gebeuren: na een mooie huwelijksdag thuiskomen en 6000 eieren in huis vinden. Het overkwam Alianne en Mark van der Grift uit Barneveld. Het pasgetrouwde stel was de eieren gelukkig razendsnel kwijt. Zo'n 4000 eieren werden aan huis verkocht (à 500 euro), de rest ging naar een boer uit de buurt.
De 6000 eieren op de vloer.
De 6000 eieren op de vloer. © Alianne Henken

Dit zijn de best gelezen artikelen van de maand juni: