Gelderland

Wildwesttaferelen in de Bommelerwaard en het wonder van Nijmegen: dit was mei 2021

Marcel Boekhoorn viert het feest mee als grootste sponsor van NEC.
Marcel Boekhoorn viert het feest mee als grootste sponsor van NEC. © Omroep Gelderland
ARNHEM - Het einde van het jaar 2021 nadert. Omroep Gelderland telt af met het grootste, vrolijkste en opmerkelijkste nieuws van het jaar. Elke dag is een nieuwe maand aan de beurt. Vandaag het nieuwsoverzicht van mei.
De afpersing van fruithandel De Groot houdt de Bommelerwaard nog altijd in zijn greep. Maar in mei zat de angst er echt goed in. In Hedel, Kerkdriel, Velddriel en Waardenburg werden woningen van (oud-)medewerkers van het fruitbedrijf onder vuur genomen. “Geestelijk gezien krijgen al die oud-werknemers van De Groot na zo’n aanslag telkens opnieuw een knauw van jewelste”, klonk het vanuit de buurt.
De burgemeester van Maasdriel maakte van het gebied rond Hedel een 'veiligheidsrisicogebied'. Daardoor kon de politie een tijd lang preventief fouilleren. Dat gebeurde vooral bij de afslag van de A2. In oktober hield de politie drie verdachten aan, die een sturende rol zouden hebben gehad bij de aanslagen.

Doorrijder

Iets verderop, in het buitengebied van Zaltbommel, werd eind mei een hardloper doodgereden. De bestuurder reed door en dumpte zijn beschadigde bestelauto ergens in een wijk in de stad. Een dag later werd de 39-jarige bestuurder uit Oss dan toch aangehouden. Hij kreeg acht maanden cel.
De politie trof deze bestelbus aan in Zaltbommel.
De politie trof deze bestelbus aan in Zaltbommel. © Bart Meesters
Geitenstop of niet, het aantal geiten in onze provincie bleek in vier jaar tijd explosief gestegen. Uit onderzoek van Omroep Gelderland bleek dat het aantal volwassen melkgeiten met 50 procent was gegroeid sinds de provincie in 2017 een geitenstop instelde. Die kwam er omdat mensen die in de buurt wonen van een geitenhouderij ziek worden. Ze hebben last van hun luchtwegen of krijgen zelfs een longontsteking. Onderzoek moet uitwijzen waardoor die klachten ontstaan.

Vertrek van een ambassadeur

Het vertrek van de Meilandjes uit Hengelo was aan het begin van het jaar al aangekondigd, maar eind mei nam de flamboyante familie dan ook echt afscheid. Tot verdriet van de lokale ondernemers, aangezien de familie was uitgegroeid tot een ‘ambassadeur’ van het dorp. De Meilandjes beloofden in hun afscheidsinterview ‘zeker terug te komen in de Achterhoek’.
Het sportieve hoogtepunt van de maand mei was natuurlijk de promotie van NEC. Dankzij een prachtige volley van Jonathan Okita spelen de Nijmegenaren dit seizoen in de eredivisie. De ontlading na de zinderende promotiewedstrijd tegen NAC Breda was enorm. Een dolgelukkige geldschieter Marcel Boekhoorn hield een speech in de kleedkamer: “Dit is het wonder van Nijmegen.”
Marcel Boekhoorn juicht mee in de kleedkamer van NEC
Op coronagebied maakten mensen zich druk over hun vaccinatie. Zo moesten Gelderlanders van 60 tot 64 jaar steeds langer wachten op hun coronaprik, terwijl mensen van onder de 60 al uitgenodigd werden. Dat kwam omdat de oudste groep werd ingeënt door de huisarts en de 60-minners bij de GGD.

Duitse broodjes en benzine

Ook was er veel te doen over de regels voor reizen naar Duitsland. Het zwabberende beleid veroorzaakte verwarring: mogen gevaccineerden nu wel of niet zonder test de grens over? Aan het eind van de maand werden de regels weer versoepeld en mocht je zonder testplicht naar Duitsland voor broodjes en benzine.
De frustratie over het coronabeleid kende een dieptepunt in Barneveld, waar een kleine duizend mensen meededen aan een verboden demonstratie. Daarbij gooiden agressieve demonstranten stenen naar de ME en belaagden ze de politie met stalen pijpen. Ook werd een agent tegen zijn hoofd getrapt. Op beelden was ook te zien dat een politiebus een man aanreed op een zebrapad.
Daartegenover staat een hartverwarmende actie van zorgpersoneel van het Streekziekenhuis Koningin Beatrix in Winterswijk. Daar werden Nico en Elly uit Bemmel, na twee maanden vanwege corona gescheiden te hebben geleefd, weer even herenigd. Nico lag wekenlang op de intensive care, terwijl zijn vrouw thuis herstelde van het virus. "Ze hadden zelfs de kamer versierd voor ons", vertelde Nico.
Nico en Elly uit Bemmel werden voor één nachtje herenigd in het ziekenhuis.
Nico en Elly uit Bemmel werden voor één nachtje herenigd in het ziekenhuis. © Streekziekenhuis Koningin Beatrix
De parkeerplaats De Lucht langs de A2 bij Zaltbommel werd in mei overspoeld met motorrijders. Een groep van naar schatting tweeduizend motorrijders verzamelde daar voor een toertocht door Nederland. Het was zo druk dat de politie en Rijkswaterstaat eraan te pas kwamen om de parkeerplaats af te sluiten.
De geboorte van een veulentweeling is bijzonder: in ons land komt dat meestal maar één keer per jaar voor. Jeannette van der Staak uit Overasselt was dolblij dat de paarden ook nog eens gezond bleken. De beelden van de veulens vonden uiteraard gretig aftrek op social media.
De oudste inwoner van ons land, Cornelia Boonstra, overleed 15 mei op 110-jarige leeftijd in een Arnhems verpleeghuis. Boonstra werd in 1910 geboren in Herwijnen. Na haar overlijden ontpopte zich een zoektocht naar de nieuwe, oudste inwoner van onze provincie. Die eer bleek weggelegd voor de 108-jarige Elisabeth Sijbrandi-Bleijerveld uit Ermelo.
De 85-jarige Trijntje Fikse uit Hattem weet eind mei niet wat haar overkomt. Meer dan vijftig jaar nadat haar man zijn trouwring kwijtraakte, krijgt ze die terug. Een amateurarcheoloog vond de ring met zijn metaaldetector.
Trijntje krijgt ring van overleden man na 50 jaar terug
Ook bijzonder was het verhaal van broer Abel en zus Sem, die we midden in de natuur van de Ooijpolder aantreffen. Ze hebben alles opgegeven en wonen in een rood busje, waarmee ze door Nederland reizen. Ze zoeken een eenvoudiger leven zonder prikkels en de verbinding met leeftijdsgenoten.

Dit zijn de best gelezen artikelen van de maand mei: