Gelderland

Shovelaanval, knokken op Koningsdag en de kinderen van Ruinerwold: dit was april 2021

Een van de arrestaties tijdens Koningsdag in Arnhem.
Een van de arrestaties tijdens Koningsdag in Arnhem. © Persbureau Heitink
ARNHEM - Het einde van het jaar 2021 nadert. Omroep Gelderland telt af met het grootste, vrolijkste en opmerkelijkste nieuws van het jaar. Elke dag is een nieuwe maand aan de beurt. Vandaag het nieuwsoverzicht van april.
April doet wat hij wil, ook dit jaar ging deze aloude weerspreuk weer op. Grote delen van onze provincie waren aan het begin van de maand bedenkt onder een laagje sneeuw. En dat terwijl het een week eerder nog 25 graden was. Door de winterse buien regende het ongelukken in onze provincie.
In april was een negatieve hoofdrol weggelegd voor het dorp Lunteren. Eerst werden een persfotograaf en zijn vriendin met auto en al door een shovel in de sloot geduwd. Dat gebeurde nadat ze waren bedreigd door een groep omstanders die met stokken sloegen. Omdat Timothy tijdens de aanval zijn dashcam liet aan staan, was alles gefilmd.
Omstanders vallen persfotograaf aan: 'Ik kon geen kant op'
Later die week bedreigden dronken horecagangers in Lunteren boa’s met een nieuwe shovelaanval. Dat gebeurde toen de handhavers met een horeca-uitbater in gesprek gingen over het overtreden van de coronaregels. De politie schoot te hulp en drie mensen werden aangehouden.

Van Ruinerworld naar Ermelo

Ook in Ermelowas het onrustig. Dat kwam door de komst van de ‘kinderen van Ruinerworld’ naar het dorp. Het gezin kreeg in 2019 landelijke bekendheid toen een van de kinderen ontsnapte uit een Drentse boerderij, waar nog vijf andere kinderen werden ontdekt. Vader Gerrit Jan van D. en klusjesman B. werden opgepakt voor jarenlange vrijheidsberoving en mishandeling van de kinderen. Drie andere kinderen bleken eerder al het huis te zijn ontvlucht.
Vooral de komst van de vader van de kinderen en de klusjesman naar het Veluwse dorp zorgde voor onrust, ook omdat ze om onduidelijke redenen langs andere huizen in Ermelo gingen. Er werd een burgerpetitie gestart onder de noemer 'Geen plaats voor Gerrit Jan van D. in Ermelo'. Daar kwam nog bij dat de vader eind april een huisverbod kreeg opgelegd van de gemeente, omdat hij werd verdacht van seksueel grensoverschrijding gedrag. De aangifte werd later door het Openbaar Ministerie geseponeerd, omdat de voorkeur werd gegeven aan het onderbrengen van de man binnen de zorg.
In Nijmegen werden zeven jongeren onwel na het slikken van een pil. Uit onderzoek bleek het om een 'Tesla'-pil te gaan. De roze, driehoekige pil met een verticale lijn wordt verkocht als 2C-B en bevat DOC. Dat is een stof die zo'n heftige trip kan veroorzaken dat het leidt tot angst- en paniekaanvallen en, zoals ook in dit geval, een ziekenhuisopname.

Terrassen en winkels weer open

In april kwam de vaccinatiecampagne van de overheid op stoom. Zo kregen veel bewoners van zorginstellingen hun tweede prik. Het was daarom een teken aan de wand dat er onder ingeënte bewoners van een verpleeghuis in Wehl een corona-uitbraak was.
Verder stond het coronanieuws vooral in het teken van de versoepelingen. Op 28 april mochten de terrassen en winkels eindelijk weer open. Dat leverde bijzondere beelden op, onder meer van een enorme rij voor de winkel van Primark in Arnhem.
Minder fraai waren de beelden uit Park Sonsbeek, waar een dag eerder op Koningsdag alle coronaregels aan de laars werden gelapt. Gaandeweg de middag verzamelde zich een massa bezoekers in het park, die de afstand tot elkaar niet te nauw nam en in feeststemming Koningsdag vierde.
Het feest werd uiteindelijk gestopt door de politie. Op de beelden was te zien dat een agent geen wapenstok gebruikte, maar een bokshouding aannam en rake klappen uitdeelde. Dat filmpje werd massaal gedeeld met beledigingen richting de agent en het aanzetten tot geweld, tot groot ongenoegen van burgemeester Ahmed Marcouch. "Dat mogen we absoluut niet accepteren."

Te dikke Boef

Het opmerkelijkste nieuws van april kwam misschien wel uit Doesburg. Daar kreeg Miriam Meihuizen te horen dat haar hond snel moest afvallen, omdat Boef anders in beslag zou worden genomen door de dierenpolitie. De buurt snapte er niks van en startte een petitie. Uiteindelijk lukte het Boef om bijna twee kilo af te vallen, genoeg om uit handen van de dierenpolitie te blijven.
Miriam Meihuizen en Boef.
Miriam Meihuizen en Boef. © Eigen foto
We blijven even bij het dierennieuws, want in Otterlo werd eind april een schapenvierling geboren. En dan waren daar ook nog de veelvuldig gedeelde beelden van een moedereend die met haar kroost van de kade in Arnhem sprong.
April was een spannende maand voor de 13-jarige Jacob en zijn moeder uit Nijmegen. Zij vluchtten in 2015 uit Syrië, waar het oorlog was. De Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) leek de twee uit te zetten naar Armenië, omdat de moeder daar ooit een paspoort had aangevraagd. Maar na een breed uitgemeten actie van vriendjes van Jacob kregen ze het bericht dat ze toch in Nederland mochten blijven.

3000 euro voor Appie

We eindigen het overzicht met nog meer hartverwarmend nieuws. Bijvoorbeeld van de stoere Marko Rakuljic, die een man uit de ijskoude Rijn redde. De stuurman van partyschip Jules Verne in Arnhem greep een vlot en spoedde zich met gevaar voor eigen leven naar de drenkeling.
Tot slot nam de Nijmeegse wijk de Hazenkamp afscheid van de populaire pakketbezorger Abdelouahhab Kerkri, die liefkozend ‘Appie’ werd genoemd. Hij kreeg bij zijn afscheid meer dan 3000 euro van de buurt.
Pakketbezorger Appie krijgt een enorme verrassing van Rosa uit de Nijmeegse wijk de Hazenkamp.
Pakketbezorger Appie krijgt een enorme verrassing van Rosa uit de Nijmeegse wijk de Hazenkamp. © Omroep Gelderland

Dit zijn de best gelezen artikelen van de maand april: