Gelderland

School is gevaarlijke weg beu: 'Auto's rijden hier soms heel hard'

Deze leerlingen moeten elke dag de weg oversteken.
Deze leerlingen moeten elke dag de weg oversteken. © Omroep Gelderland
ERMELO - Levensgevaarlijk, vinden ze de Telgterweg. Leraren en kinderen van de Bernhardschool in Ermelo maken zich zorgen over de weg, die vlak voor school loopt en waar kinderen iedere dag moeten oversteken. De school vindt het niet zonder gevaar.
Er ligt weliswaar een zebrapad en er is een verkeerslicht, maar toch gaat het vaak bijna fout. "Het was rood, maar toch ging er een auto doorheen", vertelt Gijs Gijsbertsen aan mediapartner RTV Nunspeet. Hij is een van de leerlingen die elke dag op de fiets de weg moet oversteken. "Maar gelukkig hebben we het toch overleefd", voegt hij toe.
"Ik blijf stil staan totdat een auto stopt", zegt zijn klasgenoot Tessa Noordzij. "Anders voel ik me er niet veilig bij, nee". Er is namelijk veel verkeer en veel auto's hebben haast, zegt klasgenoot Lucas Plaggenborg: "Best gevaarlijk", vindt hij. "Want soms rijden auto's heel hard."
Kijk hier naar de verkeerssituatie:
School is gevaarlijke weg beu: 'Iets met een kalf en een put'

Bijna-ongelukken

De leerlingen voelen zich dus niet veilig. Michiel Fokkelman, de directeur van de Bernhardschool wil dan ook dat er iets gebeurt. "Ik vind dit een gevaarlijke weg", zegt hij. "Veel leerlingen komen van de overkant van de weg en moeten oversteken om onze school te bereiken. Er zijn al regelmatig bijna-ongelukken gebeurd en we willen voorkomen dat er echt een ongeluk gebeurt. Daarom hebben we aan de bel getrokken bij de gemeente."

Mening

De gemeente Ermelo laat echter weten dat de veiligheid rond scholen besproken wordt in een verkeersplan voor Ermelo, dat in januari behandeld wordt. Eerder ingrijpen wil wethouder Leo van der Velden niet, zegt hij in een vergadering: "Als daar acuut een probleem is, dat er drie ongelukken in de week gebeuren, voel ik de noodzaak om in te grijpen. Dat is niet het geval. Er wordt een vorm van onveiligheid ervaren. Dat is niet onderzocht, dat is niet onderbouwd. Dat is een mening. Dat mag. Ik ga daar nu niet à la minuut iets aan doen. Dat kan ik ook niet en dat gaat tijd vergen, dan zitten wij in de behandeling van de mobiliteitsvisie. Ik vind het eerlijk gezegd een ontijdig voorstel."

Kalf en put

Directeur Fokkelman moet er bijna om lachen. "Ze hebben gezegd dat er eigenlijk eerst iets moet gebeuren voor er actie komt. Dan denk ik iets met een kalf en een put. En dat willen wij heel graag voorkomen." De gemeente en de school gaan binnenkort met elkaar in gesprek om te kijken wat er op korte termijn wel mogelijk is.