Achterhoek / Noord-Veluwe / Gelderse Vallei

Grote stap naar klein huis: Charlotte en Dirk zijn happy in hun 'tiny house'

APELDOORN - Charlotte en Dirk zochten een woning maar konden, zoals veel starters, binnen hun budget niets vinden. Bij toeval liepen ze tegen het fenomeen 'tiny house' aan. In 2020 trokken ze als eersten in hun huisje in een tiny house-dorpje in Apeldoorn.
Betaalbaar, overzichtelijk en heel goed voor het milieu. Dat paste mooi binnen hun filosofie. Maar aan de grote stap naar klein is wel het nodige vooraf gegaan: het bezoeken van open dagen, het technisch uitvinden hoe zo groen mogelijk te wonen, adviezen inwinnen, contacten met de gemeente Apeldoorn en dan aan het ontwerpen en bouwen. Groene Koppen-presentator Harm Edens klopt aan bij hun 26 vierkante meter grote huis met kippenhok.

Wild-kamperen als voorbereiding

Avontuurlijk waren Charlotte en Dirk altijd al, ze leerden elkaar kennen tijdens een wildkamperen-reis door Noorwegen en Zweden waarbij je drie weken geen badkamer ziet. En toen tiny houses ter sprake kwamen dacht Dirk: "het kan nooit erger zijn dan dit." Toen ze de keus voor klein wonen eenmaal hadden gemaakt, wilden ze ook het onderste uit de kan voor het milieu. En zoals ze zelf zeggen: "Al doende leert men." Ze verdiepten zich in 'off-grid' wonen, een eis die de gemeente stelt, dus geen aansluiting voor stroom, gas, water of riool zoals bij een gewoon huis. Water komt uit de lucht vallen en wordt opgevangen in reservoirs, stroom komt via de zonnepanelen op het dak, er staat een hoog rendement houtkachel met een minimale uitstoot, een composttoilet, en het tiny house is optimaal geïsoleerd.
De zonnepanelen leveren stroom, maar een avondje series 'bingen' of een half uur onder de douche staan is er niet bij. "We moeten gewoon zuinig zijn", zegt Dirk. "En dat past ook bij ons. Wij zijn heel praktisch ingesteld, meer spullen hebben is geen garantie voor geluk." Het kleine droomhuis van het in 2020 getrouwde stel kost ongeveer 60.000 euro. Het werd binnen een half jaar gebouwd en toen geplaatst op een braakliggend stuk land in Apeldoorn-Noordoost, vlakbij de wijk Zuidbroek.
Het gemeenteraadsdebat van Apeldoorn.
Het gemeenteraadsdebat van Apeldoorn. © Omroep Gelderland

Pioniers in de woestijn

Toen ze zich er als een soort pioniers vestigden, konden ze in eerste instantie nog niet geloven dat het gelukt was. "Het voelde een beetje als vakantie eigenlijk". Maar de realiteit liet niet veel ruimte voor mijmeren: de kale zandvlakte veranderde van een dorre woestijn naar een blubberige modderpoel en terug. Dus planten, boompjes en een moestuin moesten er komen om het leefbaar te maken.
Naarmate er meer bewoners naar het mini-dorpje kwamen - nu 10 huisjes groot - werd het wijkje Klein Zuidbroek steeds groener. "We hebben vaak onderling contact. We hebben veel apparatuur gezamenlijk ingekocht en onderhouden de grond en de moestuin met zijn allen. En hoe vaak heb je spullen nodig? Hoe vaak gebruik je het? De buren hebben ook heel veel en dan leen je gewoon van de buurman." Alle bewoners zijn ingeloot, 'bij elkaar geraapt' aldus Dirk. Ze moesten het dus met zijn allen samen uitzoeken. "Tien verschillende huishoudens en tien verschillende meningen." En dan is het mooi om van elkaar te leren want volgens Charlotte is het nooit zo dat er maar één goede manier is om met zijn allen iets voor elkaar te krijgen.
In gesprek in de tiny woonkamer
In gesprek in de tiny woonkamer © Omroep Gelderland

Tiny toekomst?

Charlotte en Dirk hebben net als de andere bewoners een contract van vijf jaar met de gemeente Apeldoorn. Er is een optie om met vijf jaar te verlengen, maar dat is niet op papier gezet. Het stel voelt zich hier de komende jaren helemaal op zijn plek. In een wijk gaan wonen, dat zien ze niet meer zitten. "Als er kinderen komen hebben we wel iets meer ruimte nodig" zegt Charlotte, "maar we willen zeker zoals nu blijven wonen."
Dirk heeft plannen om op een stukje weiland een soort dierenopvang te starten met kleine schapen en varkens. Dus voorlopig is er nog genoeg om in het tiny house rustig over na te denken. Tussen het houthakken, stoken van de kachel, peilen van de waterstand, checken van de beschikbare elektriciteit en het binnenhalen van de boerenkool door.
Groene Koppen met Charlotte en Dirk is te zien op donderdag 16 december vanaf 17.20 uur bij Omroep Gelderland en nu al in onderstaande video.
Groene Koppen