Arnhem en omstreken

Basisscholen toch week eerder dicht: 'Dit heeft veel impact op ons'

Directeur Björn Bouwmeister van schoolcentrum IKC Binnenstebuiten in Huissen zit in onzekerheid.
Directeur Björn Bouwmeister van schoolcentrum IKC Binnenstebuiten in Huissen zit in onzekerheid. © Omroep Gelderland
ARNHEM - De basisscholen gaan toch een week eerder dicht vanwege omikron en de hoge besmettingscijfers. Dat melden bronnen rond het kabinet aan de NOS. Dat betekent dat de kerstvakantie volgende week al begint. Het voortgezet onderwijs gaat volgende week nog wel door.
Het Outbreak Management Team (OMT) is opnieuw om advies gevraagd. Het definitieve besluit wordt vanavond bekendgemaakt tijdens een nieuwe persconferentie. Omroep Gelderland ging vanochtend alvast langs bij scholen om de stemming te peilen.

'Constant schakelen en bijstellen'

"We zitten in onzekerheid", zegt Björn Bouwmeister, directeur van schoolcentrum IKC Binnenstebuiten in Huissen. "Betekent een verlengde kerstvakantie wel of geen onderwijs op afstand? We zijn al aan het kijken hoe we dat kunnen verzorgen en welke middelen er dan bij komen kijken. Hierin nemen we de ervaring van vorig jaar mee. Toen werden we ook vlak voor de kerstvakantie verrast."
Kijk naar het interview met Björn Bouwmeister:
Basisscholen in onzekerheid over mogelijke sluiting
"Dit heeft veel impact op ons", vervolgt Bouwmeister. "We moeten constant schakelen en bijstellen. Dit vergt veel van collega's. Met alles wat je moet organiseren en nabellen lijkt het ondertussen wel of je meer voor de GGD werkt dan in het onderwijs. We zijn bezig met het creëren van een fijne omgeving waar kinderen samen zijn, zich ontwikkelen en kunnen leren. We snappen dat er maatregelen nodig zijn, maar we vinden het wel vervelend."

Wisselende reacties op het schoolplein

Onder ouders zijn de meningen verdeeld. Een rondvraag op onder meer het schoolplein levert verschillende reacties op de eventuele schoolsluiting.
"Het is niet praktisch", reageert een vader. "Vorig jaar werden de kerstvieringen al afgelast en dat gaat nu weer gebeuren. Daarbij denk ik niet dat één weekje veel helpt."
"Ik zit er persoonlijk niet op te wachten", zegt een andere vader. "Die extra week is moeilijk te managen met werk. Het wordt ook steeds soberder voor kinderen. Er zijn geen uitjes en schoolreisjes. Ik merk het ook aan mijn eigen kinderen. Ze missen de interactie met hun vriendjes. Maar gezien de stijgende besmettingscijfers kan ik de maatregel ook wel begrijpen."
Ik heb begrip voor de maatregelen, maar handig is het niet
Ook een andere vader op het schoolplein heeft moeite met de mogelijke maatregelen. "Ik heb er geen rekening mee gehouden. Als ouders hebben we beiden een fulltime baan. Het is passen en meten hoe we het gaan oplossen. Ik heb begrip voor de maatregelen, maar handig is het niet."
Maar niet alle ouders zijn ontevreden over een lange kerstvakantie. "Ik vind het heel gezellig", vertelt een moeder. "Ik heb het altijd leuk gevonden dat de kinderen thuis zijn, ook in de begintijd in quarantaine. Ik realiseer me wel dat het voor andere ouders ingewikkeld gaat worden."
"Het is een goed voorstel en ik had hem eerder verwacht, gezien de cijfers", vult een vader aan. "Ouders en kinderen leven nu in spanning. Met zo'n maatregel is er tenminste duidelijkheid en rust. Ons werk is dan even van ondergeschikt belang."

Uitdagingen in buitenschoolse opvang

Naast de basisscholen zorgt de sluiting ook voor uitdagingen in de buitenschoolse opvang.
Sandra Scholten is de directeur van Puck&Co, een aanbieder van kinderopvang met locaties in dertien Gelderse plaatsen. Ze begrijpt dat er iets gedaan moet worden tegen de hoge besmettingscijfers, maar vraagt zich af of de sluiting wel de oplossing is. "Het is een lastige situatie", zegt ze. "Zeker omdat dit op het laatste moment komt. De wil om te ondersteunen is er, maar ook in de opvang zijn er personeelstekorten. Ook wij maken mee dat medewerkers ziek worden of in quarantaine moeten."
Het tekort aan leraren en medewerkers is een groot probleem
De dagelijkse kinderopvang kon toch open gehouden worden ondanks de wet- en regelgeving tijdens corona. Maar ook hier is het telkens spannend of alle groepen wel open gaan. "Er zijn wekelijks afwegingen of we wel genoeg personeel hebben. Tot nu toe lukt dit nog, dankzij de inzet van onze medewerkers."
Scholten geeft aan dat ze zeker ondersteuning willen bieden bij een eventuele schoolsluiting, maar dit voorzichtig te willen doen vanwege de extra belasting op de pedagogisch medewerkers.
Onder IKC Binnenstebuiten valt ook een voorschoolse-, naschoolse- en een dagopvang. Directeur Bouwmeister ziet ook hier de extra uitdaging. "Het is de vraag of we een noodopvang moeten organiseren en hoe we dat dan gaan doen. Het tekort aan leraren en medewerkers is een groot probleem."