Stedendriehoek

Paula Jorritsma-Verkade wordt nieuwe burgemeester van Voorst

TWELLO - Paula Jorritsma-Verkade (53) wordt waarschijnlijk de nieuwe burgemeester van de gemeente Voorst. Ze is maandagavond voorgedragen door de gemeenteraad. Jorritsma-Verkade is nu wethouder in de gemeente Altena, eerder werkte ze als wethouder in Woudrichem, beiden gelegen in Noord-Brabant.
Via een livestream konden inwoners de bekendmaking van de nieuwe burgemeester volgen. De Brabantse was zelf ook - vanwege corona - digitaal aanwezig. "Ik ben zeer vereerd om te worden voorgedragen als burgemeester van uw mooie gemeente", zei ze maandagavond.

Match

Naar eigen zeggen doorliep ze een intensieve sollicitatieprocedure. "We hebben hele prettige gesprekken gehad ze, maar ze hebben me aardig doorgezaagd. Dat moet natuurlijk ook, want je wil de beste burgemeester voor Voorst."
Renske Helmer-Englebert draagt momenteel de ambtsketting in de gemeente, als waarnemend burgemeester. Ze startte haar werkzaamheden in augustus na het vertrek van Jos Penninx. Hij zwaaide na veertien jaar af om van zijn pensioen te gaan genieten.
Jorritsma-Verkade is historica en heeft ervaring in het openbaar bestuur. Volgens raadslid Paul Jonkman past ze bij Voorst. "Haar credo: alleen ga je sneller maar samen kom je verder, dat past goed bij onze gemeenschap. Ze kijkt liever naar de overeenkomsten dan de verschillen en is daarmee een echte verbinder."

Nog één hobbel

De aanbeveling van Jorritsma-Verkade gaat nu naar het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, die bepaalt of ze daadwerkelijk wordt benoemd tot burgemeester. Dit gebeurt doorgaans voor de periode van zes jaar.
Naar verwachting neemt Jorritsma-Verkade in februari 2022 de ambtsketting over van Renske Helmer-Englebert.

Zie ook: