Noord-Veluwe

Eerste plantenbak in binnenstad Hattem alweer gesneuveld

Havinga probeert de vernielde plantenbak op te ruimen.
Havinga probeert de vernielde plantenbak op te ruimen. © RTV Hattem
HATTEM - Ze staan er nog niet zo lang, de plantenbakken op de Kerkstraat in Hattem. De binnenstad zou opknappen van meer groen. Maar de eerste plantenbak is al gesneuveld.
De gemeente Hattem heeft de binnenstad autoluw gemaakt. Onder meer de Kerkstraat moest aantrekkelijker worden voor bewoners, bezoekers en winkelend publiek.
Vermoedelijk heeft een automobilist een van de net geplaatste plantenbakken aangereden. De ChristenUnie stelt het college van B en W van Hattem schriftelijke vragen over de 'praktische effecten' van deze plantenbakken.
“Wat jammer”, was de eerste reactie van raadslid Hans Havinga toen hij afgelopen vrijdag de ravage zag. Hij wilde die meteen opruimen, maar dat ging niet. De blokken bleken wel erg zwaar.

'Blijkbaar toch bezwaren'

“Wat op papier een prachtig idee lijkt, levert in de praktijk blijkbaar toch bezwaren op”, aldus het ChristenUnie raadslid tegen RTV Hattem. “De ruimte in onze winkelstraat is beperkt en we staan er nog steeds autoverkeer toe. Voeg daarbij de coronamaatregelen waardoor afstand houden van elkaar noodzakelijk is, dan wordt duidelijk dat het wel erg krap wordt in de Kerkstraat. Of de voordelen van deze plantenbakken opwegen tegen de nadelen, is voor mij inmiddels de vraag.”
Havinga vindt het wel jammer dit te moeten constateren. Het ontwerp is in goed overleg met de inwoners tot stand gekomen. Ook de klankbordgroep vond de bomen een waardevolle aanvulling en stemde in met het ontwerp. Desondanks ontvangt de gemeenteraad nu klachten, zelfs van kinderen die in de buurt wonen.
De ChristenUnie wil graag weten of de vernieling en de klachten aanleiding geven om het ontwerp te herzien.