Achterhoek

Schiphol-directeur hangt 'koopcontract' van boeren boven zijn bureau

Tientallen boeren reden maandag op hun trekker naar Rozenburg om het koopcontract te overhandigen.
Tientallen boeren reden maandag op hun trekker naar Rozenburg om het koopcontract te overhandigen. © ANP
ROZENBURG - Tientallen boeren hebben maandagochtend een koopcontract overhandigd aan Schiphol-directeur Robert Carsouw. De boeren zeiden de luchthaven op te willen kopen, omdat het hele stikstofprobleem van Nederland daarmee in één keer zou zijn opgelost.
Ook vanuit onze provincie reden boeren naar het westen voor de ludieke actie. Ze mochten niet met hun trekkers naar het hoofdkantoor van de luchthaven rijden en verzamelden zich daarom in Rozenburg, vlak bij de Kaagbaan. Daar kwam Carsouw rond 10.00 uur aan om het document in ontvangst te nemen.
Hij zette er geen handtekening onder:
Actievoerende boeren willen Schiphol 'kopen'
Vorige week meldde de NOS dat er grote zorgen zijn over de toekomst van Schiphol. Er zijn ingrijpende maatregelen nodig omdat de luchthaven niet voldoet aan stikstofregels en regels op het gebied van geluid en overlast en niet over een natuurvergunning beschikt.
Schiphol zou het aantal vluchten alleen kunnen uitbreiden als alle veehouderijen in een straal van 25 kilometer zouden verdwijnen. Carsouw verzekerde de boeren maandag niet van plan te zijn om de bedrijven in de directe omgeving op te kopen.

Boven zijn bureau

Volgens melkveehouder René Straal zitten Schiphol en de boeren in hetzelfde schuitje, omdat ze met allerlei maatregelen te maken hebben om de stikstofuitstoot terug te dringen. Hij hoopte dat de luchthavenleiding de actie zou aangrijpen om samen met de agrarische sector een vuist te maken tegen het stikstofbeleid van de overheid.
Carsouw zei opvallend veel verbindingen te zien tussen Schiphol en de agrarische sector, maar stikstof vormt voor de luchthaven een minder groot probleem dan voor de boeren, zei hij. Het contract hangt hij boven zijn bureau ‘om zichzelf te herinneren aan het belang van de gezamenlijke strijd’.
Schiphol-directeur Robert Carsouw neemt het 'koopcontract' in ontvangst.
Schiphol-directeur Robert Carsouw neemt het 'koopcontract' in ontvangst. © ANP