Noord-Veluwe

'Ook aanvullend geluidsonderzoek voldoet niet', zegt expert over heikel Hattems dossier

HATTEM - De gemeenteraad van Hattem moet maandagavond beslissen over de plannen voor de woonzorgzone op het terrein van de voormalige ijsbaan. Een heikel dossier, omdat omwonenden en bewoners van de woonzorgzone bang zijn voor veel geluidsoverlast, veroorzaakt door een groot integraal kindcentrum (IKC) en een beweegboulevard. De gemeente liet een aanvullend geluidsonderzoek doen, maar volgens een onafhankelijke geluidsexpert is dat onderzoek nog altijd niet voldoende.
"Ik kijk altijd objectief, ik praat niet naar de mond van degene die me inhuurt", wil geluidsexpert Erik Roelofsen duidelijk kwijt. Twee weken geleden uitte hij kritiek op het geluidsonderzoek dat de gemeente Hattem had laten uitvoeren, om duidelijk te krijgen of de plannen voor de woonzorgzone haalbaar zijn. In de commissievergadering waar zijn kritiek werd besproken, schoof de wethouder die kritiek opzij. "Ik zou niet goed weten waar ik het over had", haalt Roelofsen terug. "Nou zit ik al erg lang in dit vak, dus ik weet echt wel hoe het werkt."
Waar gaat het over? Al jaren zijn er plannen voor een grote woonzorgzone in Hattem, waar seniorenwoningen en de bijbehorende voorzieningen gebundeld worden. In 2019 besloot de gemeenteraad dat op diezelfde plek ook twee scholen gevestigd moeten worden, tijdens een vergadering die ging over de locatie van die scholen. Omwonenden en ouderen werden compleet verrast door dat besluit, omdat zij daar tot dat moment nooit bij betrokken waren geweest. Sindsdien voeren zij al een strijd tegen het IKC, waar ook voor- en naschoolse kinderopvang geplaatst wordt, én een 'beweegboulevard', waar ouderen en kinderen gezamenlijk een plek hebben om te bewegen.

Kinderen schreeuwen zo hard

Coby Frederiks woont al in het Uilennest en kijkt vanaf haar balkon uit over de toekomstige locatie. "Dat hier woningen komen, is geen probleem", zegt ze. "Dat wist ik al toen ik hier kwam wonen, zes jaar geleden. Maar dat ze nu verzinnen dat hier ook meer dan 500 kinderen naar school moeten, dat gaat overlast veroorzaken." Een van de twee scholen staat op dit moment net aan de andere kant van haar flat. "Als ik dan bij een buurvrouw op het balkon koffie drink, kunnen we soms beter naar binnen gaan. Er wordt zó hard geschreeuwd. En nu zijn het nog maar 180 kinderen, straks zijn dat er 520."
Ook Henk Bouwmeester maakt zich zorgen. Zijn moeder woont in de Hof van Blom en kijkt uit over de dijk. "Maar hier, op tien meter van haar raam, komt straks een schoolplein", wijst hij aan. "Dat gaat natuurlijk overlast geven. Bovendien komt er veel meer verkeer, maar niet genoeg parkeerplaatsen. Mijn moeder durft nu al 's ochtends niet weg met de auto, omdat ze anders te ver moet lopen als ze heeft geparkeerd." De zorgen van Bouwmeester en Frederiks werden twee weken geleden versterkt door de kritiek van Roelofsen op het geluidsonderzoek van de gemeente.
Mensen maken zich zorgen over het geluidsoverlast

Aanvullend onderzoek

Wethouder Auke Schipper reduceert die kritiek tot het ontbreken van een berekening van dichtslaande deuren. "Dat valt volgens de regelgeving weg tegenover het geluid van kinderstemmen, dus dat hoefden we niet mee te nemen in de berekening. Maar we hebben nu een aanvullend onderzoek gedaan, om ook die cijfers duidelijk te hebben. Dat hoefde officieel niet, maar doen we toch. Ik durf deze onderbouwing met trots en verve te verdedigen in de gemeenteraad."
Roelofsen heeft het aanvullende onderzoek dit weekend bestudeerd, en concludeert dat er nog steeds weinig van klopt. "Nog altijd worden sommige gebouwen weggelaten uit de berekeningen, terwijl daar ook overlast verwacht kan worden. Ik weet niet wat de uitkomst zou zijn van zo'n berekening, daar gaat het mij ook niet om. Ik wil alleen maar zeggen dat die berekening wettelijk gezien gedaan moet worden. Ook met dit aanvullende onderzoek kan de gemeenteraad nog niet beslissen of alles voldoet aan de regels. Doen ze dat wel, dan kan dit proces veel vertraging oplopen, omdat bewoners bij de Raad van State een grote kans maken, als ze hier bezwaar tegen indienen."

Besluit uitstellen

Frederiks en Bouwmeester hopen dan ook dat de gemeenteraad maandagavond nog geen beslissing neemt. "Laat ze het nou eerst eens allemaal goed uitzoeken", zegt Frederiks. "En ook die beweegboulevard: denken ze echt dat ik samen met die kinderen aan de rekstok ga hangen? Hier is nog niet goed over nagedacht, en dat moet wel." Bouwmeester vult aan: "En dan is het ook goed als de ouderen echt betrokken worden, en niet voor een voldongen feit worden gesteld. Dit plan moet terug naar de tekentafel."