Liemers / Achterhoek

Te weinig mensen willen op de lijst, dus geen SP bij de verkiezingen

De SP in actie in Duiven
De SP in actie in Duiven Gerard Wassing © Gerard Wassing
DUIVEN - In verschillende Gelderse gemeenten doet de SP komend voorjaar voor het eerst sinds lange tijd niet meer mee met de gemeenteraadsverkiezingen. Zo heeft de partij zich niet ingeschreven voor de verkiezingen in Duiven, Westervoort, Wageningen en Rheden. In Westervoort wordt de SP-afdeling zelfs helemaal opgeheven vanaf mei 2022. In Gelderland is de SP tot nu toe in 19 gemeenten actief.
"Het is erg zuur", begint de Duivense SP-fractievoorzitter Gerard Wassing, "maar het is helaas niet anders". Twaalf jaar lang zit de partij nu in de Duivense gemeenteraad, de huidige periode zelfs met drie zetels. "Dat is net zoveel als de VVD. " Maar twee van de drie raadsleden hebben besloten om na deze periode te stoppen en nieuwe geschikte kandidaten zijn niet te vinden. "We hebben zeker 12 of 13 actieve leden in onze gemeente, maar niemand wil graag op een verkiesbare plek staan."

Ontzettend intensief

Volgens Wassing -die zelf ook stopt na deze periode- is er maandenlang gelobbyd en heeft de partij zelfs uitstel aangevraagd voor het samenstellen van de kieslijst, maar helaas zonder resultaat. "Raadswerk is ontzettend intensief, als je het goed wil doen. Het kost me vaak drie avonden in de week aan vergaderingen en fractieoverleg en dan komt daar het inlezen in de verschillende dossiers nog bij. En dat naast een fulltimebaan. Al ben ik daarnaast ook ontzettend dankbaar dat ik vier jaar lang dit werk heb mogen doen."
Ook in Rheden en Wageningen is het de SP niet gelukt om genoeg leden te vinden die op de kieslijst willen. In Wageningen, waar de SP één zetel had in de raad, heeft het enige raadslid en dus fractievoorzitter eind november zelfs afscheid genomen van de raad omdat hij onlangs is afgestudeerd en zich volledig wil gaan richten op zijn nieuwe baan.

Vertrouwen in de politiek

In Rheden waar de SP de grootste oppositiepartij is, heeft het afdelingsbestuur de afgelopen maanden veel energie gestoken in het zoeken naar geschikte kandidaten voor de lijst, maar tevergeefs. Mogelijk speelt hierbij ook de coronacrisis mee, laat afdelingsvoorzitter Tamara Koppelaar weten op de lokale SP-website: "Door de coronacrisis konden we als afdeling veel minder actief in buurten en op straat zijn dan normaal. Het directe contact met inwoners en ook onze eigen leden, heeft daar onder te lijden gehad. Politiek staat voor veel mensen op grote afstand en steeds meer mensen raken niet alleen de interesse, maar ook het vertrouwen kwijt in de politiek. Ook dat maakt het moeilijk om geschikte kandidaten te vinden. "
In Westervoort is de situatie nog iets dramatischer dan in de andere gemeenten. Daar zijn te weinig actieve leden om überhaupt te kunnen blijven bestaan als afdeling. "We vergrijzen enorm", vertelt de huidige fractievoorzitter Peter Gompelman. "Ik ben met mijn vijftig jaar oud vrijwel de jongste. " De SP zit in Westervoort acht jaar in de gemeenteraad. De laatste vier jaar had de partij drie zetels en zat zelfs in de coalitie. Maar afgelopen mei maakte de SP-wethouder bekend 'partijloos' verder te gaan. Hij zei niet achter de koers te staan die de landelijke SP de laatste tijd vaart. Gompelman vindt het erg verdrietig dat de Westervoortse SP-afdeling ter ziele gaat er geen nieuwe 'aanwas' is gevonden.

Toekomst

Ook het verlies van de landelijke SP-fractie zal wellicht meespelen dat er minder animo is om raadslid te worden voor de partij. De Socialistische Partij hield na de verkiezingen in het voorjaar van 2021 nog 9 van de 14 zetels die de partij in 2017 behaalde over. "Je ziet ook vaak dat mensen zich liever aansluiten bij een winnaar, dan bij een verliezer", aldus Wassing.
Waar in Westervoort de hele afdeling verdwijnt, blijft de afdeling in Duiven wel gewoon bestaan. "Hopelijk kunnen we ons de komende jaren weer versterken en doen we over vier gaat gewoon weer mee", zegt Wassing strijdbaar.