Gelderland / Stedendriehoek

Dit moet je zien: 14.000 kerstlampjes verlichten het huis van Albert

Albert Markerink geniet van zijn eigen kersthuis.
Albert Markerink geniet van zijn eigen kersthuis. © Omroep Gelderland
LOCHEM - Duizenden lampjes branden aan de Louise de Colignylaan in Lochem. Albert Markerink toont daar zijn uit de hand gelopen hobby, zoals hij zijn kersthuis zelf noemt.
“Ik ben gewoon maar begonnen met wat prutj’n in de schuure, zoals we dat hier noemen”, vertelt Albert. Ieder jaar gaat hij in de weer met ledlampjes, kabels en een soldeerbout om weer iets nieuws te fabriceren. Het begon met iets van zeshonderd lampjes en ieder jaar kwamen er een hoop bij. De teller staat inmiddels op zo'n 14.000 lampjes in de tuin.
Zo ziet het kersthuis van Albert Markerink eruit:
Dit moet je zien: 14.000 kerstlampjes verlichten het huis van Albert
Het zijn niet zomaar kerstlampjes. Albert heeft ze met de grootst mogelijke nauwkeurigheid aangelegd en kan met zijn computer en zelfs met zijn telefoon de lampjes regelen. “Het staat nu op iets van vijftien procent lichtsterkte. Als ik alles voor de volle honderd procent aanzet, dan hoeven de buren de lampen in huis niet meer te gebruiken”, zegt hij met trots.
“Gisteren stond ik op de badkamer en hoorde buiten kinderstemmen. Dan zie ik daar zo’n jongetje staan, die van de lichtjes geniet. Daar doe je het toch voor? Een lach op het gezicht van iemand anders.”

Wat doet dat met de stroomrekening?

Wie denkt dat de stroomrekening van Albert goed is voor de aandeelhouders van energieleveranciers, heeft het mis. “Ik betaal voor zo’n maandje iets van 30 à 35 euro extra aan stroom.”