Achterhoek / Gelderland

Boeren op trekkers naar Schiphol 'om luchthaven op te kopen'

Tientallen boeren trekken maandag naar Schiphol.
Tientallen boeren trekken maandag naar Schiphol. © Ingezonden foto
HALLE - Zo'n 150 tot 200 boeren, onder wie enkele tientallen Gelderse, zijn maandagochtend vroeg richting Schiphol getrokken waar ze de directie van de luchthaven een koopcontract willen aanbieden om Schiphol op te kopen. Daarmee is wat hen betreft dan het hele stikstofprobleem van Nederland in één keer opgelost.
De actie is aangemeld bij de gemeente en er is goedkeuring van de betrokken instanties. Een woordvoerder van Schiphol bevestigt dat er een directielid naar de plek komt in Rozenburg waar de boeren zich verzamelen om het koopcontract te ondertekenen en aan te bieden.

Rollen omdraaien

De boeren wijzen op de moeilijkheden die Schiphol heeft met de natuurvergunning in relatie tot de stikstofuitstoot, en een uitzending van Zembla over de gezondheidsrisico's waaraan personeel van de luchthaven jarenlang is blootgesteld. Ze zijn het zat dat telkens als er ergens een stikstofprobleem is, het de boeren zijn die moeten worden uitgekocht. Ze willen de rollen omdraaien.
De woordvoerder van de luchthaven had hierop nog geen inhoudelijke reactie.

Voorlopig koopcontract

De eerste boeren gingen zondagavond al op pad en verwachtten tussen 4.00 en 5.00 uur bij Schiphol te arriveren, zei Rutger van Lier van Boeren Samenwerking Achterhoek uit Halle. De directie van de luchthaven sluit om 10.00 uur aan. Welk directielid, dat kon de woordvoerder nog niet zeggen.
Na een kleine toespraak van de organisatoren gaan de boeren over tot het tekenen van het voorlopig koopcontract. Als dat afgerond is, verwachten ze dat iedereen zijn eigen weg weer gaat en de locatie rond 12.00 uur weer leeg is.
Boeren op weg naar Schiphol.
Boeren op weg naar Schiphol. © Ingezonden foto