Achterhoek / Noord-Veluwe

Feestcafé schenkt om 6.00 uur 's ochtends al biertjes

Feestcafé Xero in Nijkerk schonk zondagmorgen om 6 uur al biertjes.
Feestcafé Xero in Nijkerk schonk zondagmorgen om 6 uur al biertjes. © Pixabay
NIJKERK - Feestcafé Xero in Nijkerk opende zondagmorgen al om 6.00 uur de deuren. “Het was een ludieke actie om de mensen te laten weten dat we nog leven”, vertelt eigenaar Gerwin van der Pol tegen Omroep Gelderland.
Om 5.15 uur stonden al mensen voor de deur te wachten, maar die hadden niet gereserveerd en mochten dus niet naar binnen. “We hebben wel wat mensen moeten teleurstellen.”

Afterparty in Arnhem

Van der Pol kwam op het idee voor de actie door collega’s die ook een vroege opening aankondigden. Zo wilde kroegbaas Hannes Wittler van The Cavern in Arnhem zaterdagochtend zijn deuren al om 5.00 uur openen. Hij bleef echter gesloten.
Wittlers plan om open te gaan voor mensen die zijn nachtkroeg willen bezoeken voor een afterparty na huisfeestjes, leidde volgens hem tot 'te veel commotie'. Burgemeester Ahmed Marcouch noemde het plan asociaal en onwenselijk. Café Dollars in Arnhem wil zaterdag 18 december 'früh rocken'.

Teruggefloten door gemeente

“Collega’s deden het ook al en wij vonden het wel een leuk grapje”, zegt Gerwin van der Pol. Eigenlijk wilde hij al om 5.00 uur open, maar werd teruggefloten door de gemeente Nijkerk. “Volgens de Algemene Plaatselijke Verordening mochten we niet eerder dan 6.00 uur open.”
Van der Pol heeft zaterdag veel contact gehad met de gemeente over de regels. Natuurlijk moest er aan de coronamaatregelen worden voldaan. Dit betekende onder meer dat bezoekers een QR-code moesten tonen, waren er alleen zitplaatsen en moest anderhalve meter afstand worden gehouden.

Weinig vroege vogels

In totaal veertig mensen hadden van tevoren een stoel gereserveerd en daarmee was het café volgeboekt. Helaas voor de kroegbaas kwam niet iedereen ook daadwerkelijk opdagen. Vijftien vroege vogels waren er uiteindelijk in het feestcafé. Volgens Van der Pol vonden die aanwezigen het leuk en gezellig. Hij is wel tevreden. “Op sociale media waren we een soort talk of the town. We hebben aardig wat aandacht gehad.”
Aangezien er weinig mensen op de actie afkwamen, is Van der Pol niet van plan weer een vroege opening te doen. “Als er nu veertig mensen waren geweest, dan had het wel gekund. We hebben nu niet de intentie om elke weekend om 6.00 uur open te gaan.”
Zie ook: