Rijk van Nijmegen

24 uur durende hackathon om personeelstekorten aan te pakken

Een team dat deelneemt aan de 24 uur durende hackathon.
Een team dat deelneemt aan de 24 uur durende hackathon. © Omroep Gelderland
NIJMEGEN - De gemeente Nijmegen wil dat meer jongeren, met name vrouwen, kiezen voor een studie richting Health en Hightech. De gezondheid- en technieksector is enorm belangrijk voor de economie van de stad, maar er is een tekort aan personeel. Een 24 uur durende hackathon dit weekend helpt misschien mee dat op te lossen.
Vanochtend zijn elf teams onder de noemer Nimma Hacks de strijd met elkaar aangegaan. De beste oplossing wordt beloond met 10.000 euro om het idee ook daadwerkelijk uit te voeren.

Meer mannen dan vrouwen

Eén van de teams bestaat uit eerstejaars studenten. De jonge vrouwen studeren alle vier commerciële economie innovatie aan de HAN, een opleiding tot innovatieprofessional. Ook zij vinden dat er dringend veranderingen nodig zijn. “Er moeten meer vrouwen gestimuleerd worden om ook in de gezondheid- en technieksector te gaan werken. De verhouding tussen de hoeveelheid mannen en vrouwen is heel erg scheef, terwijl vrouwen juist zoveel belangrijke kennis en vaardigheden hebben”, vertelt Chloe Deniz.
De tekst gaat verder onder de reportage in onze nieuwsuitzending

Hele nacht doorknallen

Het vrouwenteam, genaamd New Today, heeft een duidelijk plan van aanpak. “Veel brainstormen, praten met experts om een ruimere blik te krijgen, ideeën uitwerken en vanuit daar naar een oplossing toewerken.” Chloe heeft er alle vertrouwen in dat ze samen met haar teamgenoten een onderdeel van de oplossing gaat zijn. ”Ons team is energiek en we kunnen ideeën heel goed met elkaar delen. We gaan niet slapen en de hele nacht doorknallen. Ik denk dat met onze inzet het echt gaat lukken een bijdrage te leveren aan het aantrekken van meer vrouwen.”

Meer vrouwelijke energie

Het is niet alleen de jongere generatie die zich geroepen voelt mee te denken over het personeelstekort en het gebrek aan vrouwen in de gezondheid- en technieksector. Eva van Otterlo en haar teamgenoten draaien al tientallen jaren mee op de arbeidsmarkt en willen daar graag meer vrouwen zien. “Ik denk dat Nijmegen meer vrouwelijke energie nodig heeft. Vrouwen staan anders in de wereld dan mannen, ze doen en kijken anders. En hebben daarmee heel veel te bieden.”
Net zoals de HAN studenten, heeft Eva er het volste vertrouwen in dat ze samen met haar team tijdens de hackaton tot een goed idee komen. “Wij gaan natuurlijk met een oplossing voor het probleem komen. We hebben al allemaal ideeën, die gaan we mixen en daar komt iets moois uit.”
Welke team het beste idee heeft en de kans krijgt dit in de praktijk te brengen wordt 17 december bekend gemaakt.