Gelderland

Coronavaccin voor jonge kinderen: waarom kan dat en waar moet je zijn?

Kinderen met een verhoogd medisch risico krijgen binnenkort een uitnodiging voor een coronavaccinatie.
Kinderen met een verhoogd medisch risico krijgen binnenkort een uitnodiging voor een coronavaccinatie. © ANP
ARNHEM - Ouders van kinderen in de leeftijd van 5 tot 12 jaar kunnen binnenkort hun kroost laten vaccineren tegen corona. Wanneer kan dat? En waarom zijn er nu toch vaccins voor kinderen? We vroegen het hoogleraar infectiepreventie Andreas Voss en kinderarts Károly Illy.
Kinderen zonder onderliggend lijden hebben een kleine kans om ziek te worden na een coronabesmetting, maar komen wel in aanmerking voor een prik. Het Pfizer-vaccin werd vorige maand al door het Europees Medicijnagentschap (EMA) goedgekeurd voor kinderen van 5 tot 12 jaar. De Gezondheidsraad adviseerde om het vaccin ook in Nederland beschikbaar te stellen voor kinderen in deze leeftijdsgroep. Het demissionaire kabinet nam dat advies deze week over.

Hoog-risicogroep

Als ouders hun kind willen laten vaccineren, waar moeten ze dan zijn?
"Allereerst worden de kinderen geïdentificeerd die binnen de hoog-risicogroep vallen", reageert Károly Illy. Illy is kinderarts bij Ziekenhuis Rivierenland in Tiel. Daarnaast is hij voorzitter van de Nederlandse Vereniging Kindergeneeskunde en lid van het Outbreak Management Team (OMT). "Deze kinderen komen als eerste aan de beurt voor een vaccin. Vanaf januari komen alle kinderen vanaf 5 jaar in aanmerking. Op dit moment is nog niet bekend hoe dit naar de ouders van die laatste groep gecommuniceerd wordt."
Volgens de site van Rijksoverheid kunnen ouders van jonge kinderen met een verhoogd medisch risico in de tweede helft van december een uitnodiging voor een vaccinatie verwachten.

Besmettingsgraad

In het begin van de pandemie werd nog gedacht dat jonge kinderen een kleine rol spelen bij de besmettingsgraad. Hoe zit dat nu?
"Zo'n 20 procent van alle besmettingen vindt plaats in de groep onder 12 jaar", legt Andreas Voss uit. Voss is hoogleraar infectiepreventie aan de Radboud Universiteit en net als Illy OMT-lid. "Waar eerst nog werd gedacht dat kinderen vooral besmet worden door volwassenen, zien we nu dat veel ouders en grootouders juist besmet worden door kinderen. Het is nu extra duidelijk omdat de scholen open zijn, terwijl al het andere grotendeels stilligt."
Ouders willen graag zelf de keuze maken of ze hun kinderen laten vaccineren
Volgens Voss speelt de Delta-variant ook een rol. Een zeer groot deel van de huidige coronapatiënten is besmet met die variant. Ook Illy gaat in op de besmettingscijfers.
"Als een groot aantal ouders van de mogelijkheid gebruik maakt om hun kinderen te vaccineren, is de kans dat basisscholen gesloten worden kleiner", zegt Illy. "De kans op besmetting wordt veel kleiner na vaccinatie. We weten dat het vaccin veilig is voor kinderen. Daarbij weten we nu ook dat kinderen een rol spelen bij de verspreiding van het virus. Daarom krijgen ouders nu de mogelijkheid om te kiezen voor een vaccin voor hun kinderen."

Keuzevrijheid

Illy benadrukt dat juist de keuzevrijheid voor ouders heel belangrijk is.
"Ouders willen graag zelf de keuze maken of ze hun kinderen laten vaccineren. Daar kunnen ze allerlei redenen voor hebben. Het kan gaan om het beschermen van kwetsbare familieleden of ouders kunnen het belangrijk vinden om alles te doen wat mogelijk is om het virus in te dammen. Om zo bijvoorbeeld de kans op schoolsluiting te verkleinen. Nu het veilige vaccin beschikbaar is voor kinderen, kunnen ze die keuze ook daadwerkelijk maken."

Meer kinderen in ziekenhuizen

Kinderen zijn dus wel degelijk besmettelijker dan eerst werd gedacht. Maar worden ze ook zieker?
"We zien nu meer kleine kinderen met een coronabesmetting in de landelijke ziekenhuizen dan tijdens de eerste golf", reageert Voss. "Dat geldt ook voor de ic's. Het is nog steeds zeldzaam, maar het komt meer voor dan eerst."
"Het gaat dan wel vooral om kinderen met een onderliggende aandoening", vult Illy tot slot aan. "De kans dat kinderen heel ziek worden is nog steeds klein."

Zie ook: