Achterhoek

Sam en Jeff laten overal sjaals achter voor mensen die het hard nodig hebben

Het pakketje dat Sam en Jeff achterlieten in het Musispark.
Het pakketje dat Sam en Jeff achterlieten in het Musispark. © Niels Borgonjen
ARNHEM - 'Ik ben niet kwijtgeraakt. Neem mij mee als je het koud hebt.' Het staat geschreven op een pakketje met warme winterkleding als sjaals, mutsen en handschoenen dat ligt op een bankje in het Musispark in Arnhem. Het is er neergelegd door Sam en Jeff. Eenieder die het kan gebruiken mag het meenemen.
Zodra het kouder wordt verzamelen geliefden Sam de Graaf en Jeff van Reen sjaals en toebehoren om het in de stad achter te laten voor mensen die het nodig hebben. “We willen graag helpen,” vertelt Sam. “Er is best wel veel narigheid en ellende, en dit is een kleine bijdrage aan een mooiere wereld.”

'Klein gebaar brengt mensen samen'

Sam doet het al een paar jaar – toen hij nog in Heerlen woonde kwam hij een keer een sjaal met een briefje eraan tegen. Hij had de sjaal zelf niet nodig, maar raakte wel nieuwsgierig naar het initiatief. Op het briefje erbij stond ook een Facebookpagina: Help je medemens de kou door. Op die pagina stond de vraag of andere mensen hetzelfde wilde doen in hun eigen woonplaats. En dat deed Sam, eerst in Heerlen en nu in Arnhem.
“Waarom niet? Het is een klein gebaar en het brengt mensen samen.” Samen met zijn vriend maakt hij de pakketjes. Via weggeefgroepen op Facebook en buren-app Nextdoor vragen ze mensen om spulletjes te doneren. Als de winterkledij binnen is maken ze de pakketjes met een sjaal, muts, handschoenen en warme sokken.

Help je medemens de kou door

Wanneer ze naar buiten gaan nemen ze meteen de hele voorraad mee, met briefjes erbij. “Zo hopen we ook andere mensen te inspireren om mee te doen”, zegt Sam. “Het is mooi om mensen te helpen. De ene keer leggen we tien pakketjes neer, de andere keer vijf. Het is maar net hoeveel we er hebben.”
Help je medemens de kou door is in 2016 begonnen door de Brabantse Natasja van Alphen. Ze begon ermee door wat sjaals in haar woonplaats Tilburg op te hangen met een briefje erbij: 'neem mij mee als je me nodig hebt'. Die gingen zo snel weg, dat ze nieuwe sjaals haalde bij de kringloop. Ook die waren binnen mum van tijd verdwenen. “Toen dacht ik, ik moet hier wat mee”, vertelt Natasja.
Ze richtte de Facebookpagina op en later kwam er ook een Instagram-account bij, en die gebruikersnamen schreef ze op de kaartjes erbij. Daarop roept ze mensen op hetzelfde te doen. “In de afgelopen jaren is het initiatief als een olievlek door Nederland verspreid. Eerst in buurdorpen als Oisterwijk en Waalwijk. Nu, vijf jaar later, gebeurt het door het hele land en zelfs in België”, zegt Natasja trots.

Brood of een sjaal?

In Gelderland worden er warme pakketjes neergelegd in Arnhem, Nijmegen en Didam, weet Natasja. “Het is hard nodig, er is veel armoede in ons land. Sommige mensen moeten kiezen tussen een brood of een sjaal. Dan wordt er echt wel voor een brood gekozen.”
Met dit initiatief hoopt ze juist die mensen te bereiken. En eenieder die wil, kan meedoen. “Heb je wat over, laat het ergens achter. Nu met het vochtige weer is het wel slim om in folie te doen. Maar liever hebben we dat niet, omdat je dan niet ziet wat het is. Maar dan is het briefje erbij weer handig. Al is het maar één ding, alle kleine beetjes helpen.”
Heb je sjaals, mutsen, sokken of iets anders over en wil je deze doneren aan Sam en Jeff? Dan kun je Sam via zijn Facebookpagina een berichtje sturen. De Facebook-pagina van Help je medemens de kou door vind je hier.