Rijk van Nijmegen

'Wij zijn ook gewoon mensen', scholieren vragen steun voor lhbti-jongeren

Leerlingen van Kandinsky College vieren Paarse Vrijdag.
Leerlingen van Kandinsky College vieren Paarse Vrijdag. © Omroep Gelderland
NIJMEGEN - Een half miljoen scholieren hebben vandaag Paarse Vrijdag gevierd. Een dag waarop leerlingen en docenten paarse kleding dragen om hun solidariteit te tonen met lhbti'ers. Dat ook lesbiennes, homoseksuelen, biseksuelen, transgenders en intersekse personen zichtzelf mogen zijn, was ook zichtbaar op het Kandinsky College in Nijmegen.
“Deze zichtbaarheid vind ik heel belangrijk, omdat mensen anders het gevoel hebben dat ze alleen zijn en de enige zijn die zich zo voelen. Als mensen zich eenzaam voelen, dan krijgen ze ook sneller mentale problemen”, vertelt leerling Pien, die een grote regenboogvlag om zich heen heeft geslagen.
Volgens medeleerling Emma is niet alleen bewustzijn belangrijk, maar ook dat seksuele- en genderdiversiteit wordt gevierd. “Met Paarse Vrijdag zet je eigenlijk de mensen die niet heteroseksueel zijn in het zonnetje en dat vind ik heel belangrijk.”

‘wij verwachten een open mind’

Het Kandinsky College viert Paarse Vrijdag al jarenlang. “Wij vinden het als school ontzettend belangrijk om bij deze dag stil te staan. School is een plek waar jongeren zich ontwikkelen, en moet dus een plek zijn waar ze voelen dat ze kunnen zijn wie ze willen zijn. Wij willen als school aan leerlingen uitstralen dat iedereen er toe doet, op een respectvolle manier benadert moet worden en trots op zichzelf mag zijn. We verwachten daarin van iedereen een open mind”, vertelt Jeannine Boset, afdelingsleider van de havo-afdeling.
Zo werd Paarse Vrijdag in Nijmegen gevierd:
Scholieren vragen steun voor lhbti-jongeren: 'Wij zijn ook gewoon mensen'
De school is er trots op dat het elk jaar weer de leerlingen zelf zijn die het initiatief nemen om aandacht te besteden aan Paarse Vrijdag, en de invulling van de dag organiseren. “Wij vinden het fantastisch dat het een initiatief is van leerlingen. Dat is het beste wat je kan hebben, want het betekent dus dat er een groep leerlingen is die zich vrij voelt om dit te organiseren. En die vrijheid is precies wat we willen bewerkstelligen.”

Hoog risico op suïcide bij lhbti’ers

Paarse Vrijdag wordt ondersteund door COC, de oudste nog bestaande belangenvereniging voor lhbti’ers. Volgens de organisatie is aandacht voor seksuele en genderdiversiteit op school nog altijd hard nodig.
“Helaas is het nog niet vanzelfsprekend dat je als jongere kan zijn wie je bent en verliefd kan worden op wie je wil. Meer dan 40 procent van de jongeren durft daar op de middelbare school niet voor uit te komen. En dat is een probleem. We zien dat deze jongeren meer dan twee keer zoveel psychische problemen hebben, en ook ernstigere psychische problemen hebben dan andere jongeren. Ze hebben ook een 4,5 keer zo hoog suïciderisico. Daar maken we ons natuurlijk ernstig zorgen over”, aldus voorzitter Sigrid Pillen van COC regio Nijmegen.

School moet een veiligere plek worden

De leerlingen die Paarse Vrijdag op het Kandinsky College hebben georganiseerd hopen dat deze dag de ogen van medeleerlingen opent. “Wij zijn ook gewoon mensen. Wij willen dat er aandacht is voor ons en dat wij onszelf mogen zijn”, aldus Emma.
Pien wil vooral dat medeleerlingen proactiever worden. “Het is belangrijk dat ze zelf onderzoek doen en meer vragen stellen. En ik hoop dat leerlingen zelf ook gaan nadenken over dingen die ze zelf kunnen doen om school voor lhbti’ers een veiligere plek te maken’.