Gelderland

Code oranje: verraderlijk glad in delen van Gelderland

Een van de ongevallen op de A1.
Een van de ongevallen op de A1. © Luciano de Graaf
ARNHEM - In delen van Gelderland gold zaterdagochtend code oranje. Vooral op het zuidelijke deel van de Veluwe en in de omgeving van Arnhem-Doetinchem kon het volgens het weerinstituut 'verraderlijk glad' zijn door ijzel.
Code oranje gold tot 10.00 uur. Daarna was tot 12.00 uur code geel van kracht. Weggebruikers werd geadviseerd hun rijgedrag aan te passen. In de regio Gelderland-Midden was de brandweer druk met ongevallen door de gladheid, meldt een woordvoerder.

Over de kop

Zo ging het mis op de A1 bij Apeldoorn, de N310 bij Kootwijkerbroek en de A348 bij De Steeg en Velp. Op alle drie de wegen gebeurden meerdere ongelukken, vermoedelijk door de gladheid. Verschillende auto's sloegen over de kop. Of er gewonden zijn gevallen, is niet bekend.
De auto die over de kop sloeg
De auto die over de kop sloeg © William Harthoorn/ Persbureau Heitink
In de provincies Overijssel, Drenthe, Groningen, Friesland en Flevoland was de hele ochtend code geel van kracht vanwege de gladheid.

Vorstvrije periode

Na een koude start van de dag wordt het uiteindelijk zo'n 6 of 7 graden in Gelderland. Daarbij zien we volgens Weerplaza af en toe de zon. De zondag verloopt bewolkt en regenachtig. Met 10 of 11 graden is het wel mild.
In de nieuwe week hebben we te maken met een vorstvrije periode. Het is veelal droog, alleen woensdag komt een bui voor.