Arnhem en omstreken

Deze avonturier zeilde zonder ervaring de Atlantische Oceaan over

Wilco van Rooijen tijdens zijn grote avontuur.
Wilco van Rooijen tijdens zijn grote avontuur. © Eigen foto
ARNHEM - Wie Wilco van Rooijen zegt, zegt de hoogste bergen op aarde. Vermissing. Afgevroren tenen. Maar zeilen kan hij tegenwoordig ook.
Hij beklom de hoogste bergen ter wereld, waaronder de K2 en de Mount Everest, stond op de Noord- en Zuidpool, was drie dagen vermist en verloor tijdens een mislukte expeditie al zijn tenen: Wilco van Rooijen (54). "Als je dood in de ogen hebt gekeken, weet je wat de essentie van het leven is."
Avontuur zit in en over zijn hele lijf. Is hij niet in Voorst, dan is hij eropuit. In het tv-programma De Week van Gelderland vertelde hij over zijn laatste onderneming: met twee kameraden de Atlantische Oceaan oversteken in een boot. Hij was nog nooit de zee op geweest.
Als je overboord slaat, vind niemand je meer
Zijn zeilmakker Joost kwam met het idee. Van Rooijen: "Hij wilde ooit de oceaan over, maar kon niet zeilen en besloot het zichzelf te leren. Waarom ik meeging? Ik ben nieuwsgierig, ik wil over de horizon kijken. Ervaring had ik niet. Veel mensen zonder ervaring zullen iets niet doen en ik wel."
Wat het niet heel erg zwaar? De inwoner van Voorst: "We gingen in het juiste seizoen, met goede wind. De nachten waren wel zwaar. Als je overboord slaat, vindt niemand je meer."
Bekijk het gesprek met avonturier Van Rooijen, de tekst gaat verder onder de video.
Wilco van Rooijen doet zijn verhaal in De Week van Gelderland

Waarom doet Wilco van Rooijen wat hij doet?

"Ik ben nieuwsgierig, geloof in avontuur. Het reizen, het beleven, het onderweg zijn, samen met anderen, buiten de comfortzone zijn. Voelen dat je leeft. In de klimwereld en ook In de zeilwereld is het een internationale wereld, een way of life. Het is ook je eigen komaf relativeren, kijken naar de dood. De dood is eigenlijk heel natuurlijk en het enige dat zeker is. Ik kan nu wel zeggen: als mijn leven stopt, heb ik alles gedaan."

Wat vinden ze er thuis eigenlijk van?

"Toen mijn zoon jonger was, hij is nu 14, zei hij wel: 'pap, ga je nou alweer naar de bergen?' Intussen weet hij dat het ook mijn manier van doen is. Afscheid nemen is niet altijd fijn. In het buitenland kunnen we vrij makkelijk contact met elkaar houden, maar je gaat elkaar niet alles zeggen. Mijn vrouw heeft haar eigen passies en eigen dingen te doen. Ze is onder andere bezig met haar voedselbos en ze wil op die manier kinderen met de natuur in contact brengen, want we staan best wel vaak ver van de natuur af."
Wilco van Rooijen met een zelf gevangen vis.
Wilco van Rooijen met een zelf gevangen vis. © Eigen foto
"Mijn zoon wil ik vooral inspireren, in alle vrijheid. Ergens voor kiezen. Dat kan lastig zijn. Als je jong bent, wat wil je doen? Hij had laatst een zeilkamp van school en ik was blij voor hem om op die manier met elkaar, met jezelf en met de natuur in aanraking te komen. Het zou verplicht moeten zijn op iedere school.''

Waar zet Van Rooijen zich nu voor in?

"Zondag is The Walk. Dat is een wandelevenement op zeven continenten om zeven miljard stappen te zetten. Al die stappen, gewoon in of rond je eigen verblijfplaats, staan symbool voor Antarctica. Dat is het laatste ongerepte continent ter wereld, maar dat verandert mogelijk als het verdrag dat het continent beschermt in 2048 afloopt. Antarctica heeft de grootste zoetwatervoorraad op aarde. Als dat water onze kant opkomt, wil je niet weten wat er gebeurt. Dan stijgt de zeespiegel mogelijk tot zeventig meter. Ik hoop dat al die stappen die we zetten leiden tot goede gesprekken en ons inspireren om uiteindelijk een slimme wereld te bouwen."
Zie ook: