Gelderse Vallei

Bomenkap in veelbesproken Pastoriebos stilgelegd: 'Ik voel mij voor gek gezet'

De bomenkap vrijdagochtend in het Pastoriebos.
De bomenkap vrijdagochtend in het Pastoriebos. © Bas van Helden
VOORTHUIZEN - De Raad van State heeft vrijdagmiddag bepaald dat de kap van bomen in het veelbesproken Pastoriebos in Voorthuizen direct moet stoppen. Aanleiding voor het besluit is een bezwaar van omwonende Bas van Helden. Hij strijdt al jaren tegen de bouw van een appartementencomplex in het bos. De bomenkap is nodig om daar ruimte voor te maken.
De voorman van buurtcomité Behoud Pastoriebos Voorthuizen kwam er vanochtend om 08.00 uur achter dat de bomenkap was begonnen. "Ik schrok mij wezenloos, want wij waren hier niet van op de hoogte. Ze zijn heel rigoureus te werk gegaan", vertelt hij terwijl hij naar de omgeploegde grond wijst. "Volgens ons is de vergunning niet op de juiste manier geregeld. We hadden met de gemeente afgesproken dat er maar dertig oude, zieke en dode bomen weggehaald zouden worden."
Bekijk hier hoe het eruit ziet in het Pastoriebos:
Bomenkap in veelbesproken Pastoriebos stilgelegd

'Heel boos'

Van Helden besloot toen hij zag dat de kap begonnen was, direct actie te ondernemen. "Ik heb de kappers uitgelegd dat dit niet volgens de regels is, maar zij besloten door te gaan. Daarna heeft mijn advocaat aan de Raad van State gevraagd de kap direct te stoppen, wat om 13.00 uur is toegezegd."
Toch kon de bezwaarmaker niet voorkomen dat al een deel van het bos is omgekapt. "De dertig bomen die gekapt zouden worden, staan er nog. Ik voel mij voor gek gezet door de gemeente en de projectontwikkelaar. Zij zijn gewoon in een ander deel begonnen met de kap van andere bomen. Ik woon precies tegenover het gat dat is ontstaan. Al het groen is weg", zegt hij met een zucht. "Ik ben heel boos."

Afspraken

De gemeente Barneveld en de projectontwikkelaar spreken echter tegen dat er tegen de regels in is gekapt. "We hebben zelf geconstateerd dat er binnen de vergunning is gekapt", licht een woordvoerder van de gemeente toe. Ook zegt ze dat de gemeente inderdaad afspraken heeft gemaakt over de kap van dertig oude bomen. Ze legt uit: "Het Pastoriebos bestaat uit twee delen: een deel van de gemeente Barneveld en een deel van de projectontwikkelaar. In dat laatste deel is vandaag gekapt en dat is ook het deel waar het appartementencomplex komt. In ons deel gaan we de dertig oude bomen weghalen, zoals is afgesproken." Van Helden zegt dat de afspraak juist was gemaakt voor het hele gebied.
Projectontwikkelaar André van Bekkum onderschrijft de woorden van de gemeente en stelt dat 'alles volgens de spelregels is voorlopen'. "Wij lappen de regels niet aan onze laars", zegt hij resoluut. Hij verwijt het buurtcomité dat ze laat hebben ingegrepen. "Het plan heeft zes weken ter inzage gelegen. Er was heel veel ruimte om van tevoren al bezwaar te maken. Dan waren we ook niet begonnen."
Hij wil graag nog aangeven dat zijn bouwplannen breed gedragen zijn in de gemeenteraad. "De overgrote meerderheid heeft met alle plannen ingestemd. Wat ook op gaat: deze tijd van het jaar is het ecologisch gunstig om te kappen."

Zitting

De rechter heeft besloten dat de kap moet stoppen tot in ieder geval 6 januari. Dan vindt er een zitting plaats. "Daar gaan we vol goede moed naar toe", zegt Van Helden optimistisch. "Want dit deugt van geen kant." Ook de 'tegenpartij' is optimistisch. Van Bekkum: "We hebben er alle vertrouwen in dat we daarna weer door kunnen."

Zie ook: