Gelderland

Meeste stemmers in poll willen niet dat Amalia gaat jagen in Kroondomein

De Koninklijke Familie
De Koninklijke Familie © ANP / Hollandse Hoogte / ROBIN UTRECHT
APELDOORN - In een poll onder Gelderse natuurliefhebbers op ons natuurplatform BuitenGewoon wil een meerderheid dat de jacht van het Koningshuis in het Kroondomein Het Loo stopt. Daarmee willen de tegenstanders van de jacht ook dat prinses Amalia, die onlangs een jachtdiploma behaald heeft, nu en in de toekomst niet gaat jagen in het gebied.
De natuurliefhebbers werd gevraagd of prinses Amalia en de andere leden van het Koningshuis nog mogen jagen en of het gebied (gedeeltelijk) afgesloten mag worden. Meer dan 200 mensen reageerden op de poll. 60% is van mening dat de jacht moet stoppen. Zij vinden dat het Koningshuis een goed voorbeeld moet geven of dat de jacht overgelaten moet worden aan professionele wildbeheerders. 40 procent vindt dat het Koningshuis in het gebied mag jagen.
De voorstanders van de jacht noemen dat jacht belangrijk is voor wildbeheer. Wanneer de leden van het Koningshuis hieraan bijdragen, mag het volgens hen toegestaan worden. Wettelijk gezien mag er immers gejaagd worden op beschermde dieren als zij overlast en schade veroorzaken of als er gevaar is voor de veiligheid en de volksgezondheid. Daarnaast mag iedere persoon die in het bezit is van een jachtakte en aangesloten is bij een Wildbeheereenheid in principe jagen. Andere natuurliefhebbers hadden alleen moeite met de jacht van het Koningshuis als het jagen voor het plezier werd gedaan.
Wapen
Wapen © Pixabay

Subsidieaanvraag

Er is al een tijdje gesteggel over dit onderwerp. De koning had subsidie aangevraagd voor het agrarisch natuur- en landschapsbeheer van het gehele Kroondomein en besloot later door ophef alleen subsidie aan te vragen voor het gedeelte van het gebied dat niet afgesloten wordt. Zo zou het Koningshuis nog kunnen jagen in het afgesloten gebied. De Tweede Kamer reageerde als laatst hierop met de vraag of de koning toch het gehele Kroondomein open wil houden. De reactie van de koning wordt nog afgewacht.
Edelhert in tegenlicht
Edelhert in tegenlicht © Pixabay

Jachtdiploma voor prinses

Het onderwerp deed extra stof opwaaien omdat in Amalia’s biografie ‘Amalia’ te lezen is dat zij onlangs een jachtdiploma heeft behaald en dat ze daarmee, volgens haar, meer zou weten dan een boswachter. Ze vertelt in het boek dat de koning het van belang vindt dat ze een jachtdiploma zou behalen, omdat prinses Amalia ‘later het Kroondomein zal overnemen’. Amalia heeft zichzelf niet uitgelaten over of ze in de toekomst van plan is te jagen.