Gelderland

Hoofdprijs van 20.000 euro voor app die je laat bewegen met QR-codes

De app QR-FIT heeft 20.000 euro gewonnen.
De app QR-FIT heeft 20.000 euro gewonnen.
ARNHEM - De bedenkers van de app QR-FIT zijn er tijdens de uitzending van De Week van Gelderland van Omroep Gelderland met 20.000 euro vandoor gegaan. Zij wonnen de Stimuleringsprijs Gelders Sportklimaat, die dit jaar voor de tweede keer werd uitgereikt.
De prijs is het initiatief van de provincie, de Gelders Sportfederatie, de Hogeschool Arnhem-Nijmegen en Omroep Gelderland. De prijs is vorig jaar ingesteld, omdat toen al bleek dat Gelderlanders minder aan beweging deden vanwege alle coronamaatregelen.
Volgens juryvoorzitter Frederik Peters, ook VVD-fractievoorzitter in Provinciale Staten, is beweging niet alleen goed voor de fysieke conditie, maar ook voor de creativiteit en productiviteit. Ook vermindert regelmatig bewegen de stress. Peters: "Deze tijd laat zien dat bewegen moeilijk is, sportscholen die dicht zijn, sporten elders tot 17.00 uur, daarom is deze prijs zo belangrijk."
Dit jaar werden er zeventien ideeën ingediend, minder dan vorig jaar. Het Gelders publiek mocht via Omroep Gelderland stemmen op zes genomineerden. De uitslag daarvan maakte voor de helft deel uit de beslissing van de jury. De andere helft kwam van de vakjury zelf.
Ruim 14.000 Gelderlanders maakten digitaal hun keuze. De jury heeft het niet moeilijk gehad, want de stemming van de Gelderlanders kwam goed overeen met de ideeën van de jury. De juryvoorzitter vindt het fantastisch dat er zoveel gestemd is. "Dat er minder inzendingen zijn heeft ermee te maken dat mensen bezig zijn met overleven", zo schat Frederik Peters in.

Wedstrijdelement

De app QR-FIT is een project waarbij op diverse plekken plaatjes met QR-codes opgehangen worden in deelnemende gemeenten. Met die codes krijgen deelnemers oefeningen op hun eigen niveau. De bedoeling is dat mensen niet alleen in beweging worden gebracht, maar dat ze door een ingebouwd wedstrijdelement ook aan het bewegen blijven.
Volgens de jury 'een laagdrempelig idee, dat verschillende groepen van mensen is in te zetten'. De initiatiefnemers willen met het prijzengeld de gratis app verder te ontwikkelen.
Bekijk de uitreiking van de prijs:
De uitreiking van de Stimuleringsprijs Gelders Sportklimaat
In Gelderland werken de gemeente Duiven en Westervoort al met de app, maar bedenker Twan van Stralen wil het plan over heel Gelderland uitrollen. "De meeste routes met QR-codes liggen in Gelderland dus daar zit het grootste deel van de doelgroep. Hij heeft het prijzengeld in zijn hoofd nog niet uitgegeven, maar dat gaat zeker gebeuren als hij ziet wat er allemaal gebeurt."
De tweede prijs ging naar het Arnhemse idee Leer je Fit, een initiatief om kinderen bewegend te laten leren. Daarbij wordt gebruik van Break into the Box, dat educatieve escape games levert, waarbij kinderen zowel moeten bewegen als de lesstof toepassen samenwerken met andere kinderen.
Als derde eindigde de Aaltense Sportcarrousel, dat zich ook op kinderen richt. Het Sportcarrousel is een naschoolse activiteit en wordt gehouden op Sportpark Zuid in Aalten. De ambitie van Leer je Fit is ook kinderen met een beperking te bereiken. De laatste twee initiatieven gingen elk met 10.000 euro naar huis.