Geniet hier nog één keer van topacteur Eric van der Donk

Eric van der Donk met René Arendsen en Bas Steman
Eric van der Donk met René Arendsen en Bas Steman © Omroep Gelderland
ARNHEM - De afgelopen zaterdag overleden acteur Eric van der Donk (92) uit Arnhem is de laatste dagen in alle kranten geroemd als één van de grootste toneelspelers uit zijn generatie. Vooral zijn veelzijdige tekstbehandeling is veel geprezen. In 2017 nam Van der Donk de rol van hertog Karel van Gelre in de tv-serie Ridders van Gelre en Ons Verloren Hertogdom op zich. Omroep Gelderland herhaalt op zaterdag- en zondagmiddag alle twintig afleveringen van dit bekroonde geschiedenisprogramma. De uitzendingen starten beide dagen om 12.00 uur. Bekijk hier alvast de drie beste fragmenten met Eric van der Donk die al zijn kwaliteiten als topacteur prijsgeven.
1. “Eric van der Donk was een gentleman onder de acteurs, even bescheiden als gedistingeerd. Met zijn beheerste dictie, stijlvolle gestiek en keuze voor rollen van niveau wist hij toeschouwers van het klassieke repertoire aan zich te binden.” (NRC Handelsblad, 6 december 2021) Deze kenmerken van de acteur Eric van der Donk komen al meteen terug in de leader van de tv-serie Ridders van Gelre en Ons Verloren Hertogdom.
Ridders van Gelre en Ons Verloren Hertogdom
2. Eric van der Donk was een geboren Amsterdammer, maar woonde al decennialang in Arnhem. “Ook na zijn tijd bij Toneelgroep Theater in Arnhem… bleef Van der Donk op de hem eigen charmante wijze actief in het sociale leven in zijn woonplaats Arnhem. Regelmatig trad hij en petit comité op voor de leden van Stadssociëteit De Kade met solovoorstellingen van De uitvreter van Nescio en teksten van Carmiggelt.” (De Gelderlander, 7 december 2021). Zijn betrokkenheid bij Arnhem blijkt uit een fragment waarin Eric van der Donk zich uitspreekt over het terugbrengen van de Sint-Jansbeek in de binnenstad.
Fragment Eric van der Donk
3. “In zijn acteren zat altijd een mengeling van fijngevoeligheid en iets demonisch, met zijn melodieuze tekstbehandeling als voornaamste kenmerk.” (Volkskrant, 6 december 2021) In de tv-serie Ridders van Gelre en Ons Verloren Hertogdom is die veelzijdigheid van Eric van der Donk heel vaak te horen. Luister bijvoorbeeld naar dit fragment waar de hertog razendsnel wisselt van vaderlijke vorst in een strijdvaardige hertog die blijft vechten voor zijn land Gelre.
Fragment Eric van der Donk
Ridders van Gelre is het geschiedenisplatform van Omroep Gelderland. We brengen het laatste nieuws over de Gelderse historie en organiseren elke zaterdagochtend een exclusieve rondleiding voor onze volgers op bijzondere locaties. En heb je het stripboek Ridders van Gelre en Ons Verloren Hertogdom al in de boekenkast? Volg ons op: Facebook, Instagram, Twitter, Televisie, Radio, YouTube en Web.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op WhatsApp of stuur een mail: omroep@gld.nl!