Gelderland

Over Lelystad Airport moet het ministerie cijfers laten zien, zegt rechter

Lelystad Airport.
Lelystad Airport. © Omroep Gelderland
LELYSTAD - Het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) moet van de voorzieningenrechter een nieuw besluit nemen over een bezwaar dat de Stichting HoogOverijssel indiende bij de rechtbank. De stichting wil dat het ministerie uitlegt hoeveel stikstofruimte Lelystad Airport in beslag neemt en hoe dat is berekend. Vanuit het ministerie blijven de duidelijke cijfers echter steeds uit.
Het conflict draait om de berekeningen die het ministerie deed om te kijken hoeveel extra stikstofuitstoot Lelystad Airport gaat veroorzaken. De vliegroutes van en naar het vernieuwde vliegveld lopen deels over Gelderland, maar ook over Overijssel.

Berekeningen controleren

Stichting HoogOverijssel wil de berekeningen controleren. "Wij zijn ervan overtuigd dat ze niet kloppen", legt Leon Adegeest namens de stichting uit. "Maar daarvoor hebben we wel de gegevens nodig die het ministerie heeft gebruikt, het zogenaamde 'invoerbestand'. Met die gegevens kunnen wij de hele berekening controleren."

Verzoek om informatie

Al in januari 2020 deed de stichting daarvoor een verzoek bij het ministerie op basis van de Wet openbaarheid van bestuur (Wob). De rechter bepaalde later dat de stichting inderdaad recht heeft op de cijfers. Het ministerie tekende hoger beroep aan, maar tijdens dat hoger beroep zegde het plots toe dat alle benodigde documenten bij de stichting terecht zouden komen.

Vertragen en tegenwerken

Die belofte maakte het ministerie echter niet waar, tot frustratie van Adegeest van Stichting HoogOverijssel. "Wat moet je nog doen als een ministerie zich keer op keer niet aan een uitspraak houdt?", sprak hij een week geleden nog geërgerd. Hij vindt dat het ministerie de boel vertraagt en tegenwerkt.

Vier weken de tijd

De voorzieningenrechter heeft nu bepaald dat de minister een maand de tijd heeft om een nieuw besluit te nemen op het bezwaar van de stichting. "We hebben hard kunnen maken dat het ministerie nog altijd niet het juiste document heeft geleverd", legt Adegeest uit. "Met het document dat ze ons gegeven hebben, kunnen wij niet op de eindcijfers komen die zij zelf publiceren. Dat kunnen zij dus ook niet. Er moet een ander document zijn, en het ministerie moet daar nu achteraan gaan."
Of het ministerie zich nu wel aan de uitspraak zal houden, weet hij niet. "Maar de druk zal toch wel steeds groter worden", denkt hij. De stichting heeft ook aangifte gedaan van valsheid in geschrifte. "Niet omdat we vinden dat er iemand achter de tralies moet verdwijnen, maar omdat er recht moet worden gedaan. Hopelijk neemt de officier van justitie die aangifte serieus, en rijden ze eventueel langs het ministerie met een busje om zelf maar het juiste bestand op te halen."

Alle gegevens al gegeven

Een woordvoerder van het ministerie zegt dat er binnen vier weken inderdaad een nieuw besluit genomen zal worden. "Maar de kans is groot dat dat hetzelfde besluit is. We hebben alle bestanden gegeven die we hebben, dus we zullen nog een keer aan de stichting uitleggen waarom ze niet nog iets anders krijgen."