Gelderland

GGD zet boosterprik nu ook thuis

Boosterprik vanaf januari in Nunspeet.
Boosterprik vanaf januari in Nunspeet. © GGD
NIJMEGEN - Voor wie niet zelf naar een vaccinatielocatie kan komen, biedt de GGD nu uitkomst; medewerkers komen een boosterprik bij mensen thuis zetten. Niet iedereen komt daarvoor in aanmerking. Daarom maakt de huisarts de selectie.
Ouderen die om psychische of fysieke redenen niet naar een priklocatie kunnen komen, worden sinds 1 december uitgenodigd via de huisarts. Die meldt deze niet-mobiele groep mensen aan bij de GGD, waarna de GGD een afspraak maakt voor een boosterprik aan huis.
De GGD Gelderland-Zuid begint daar vrijdag mee. Twee teams, bestaande uit een verantwoordelijke arts en prikker, gaan vanuit Nijmegen en Tiel alle adressen in Gelderland-Zuid langs. "Voor Gelderland-Zuid gaat het op dit moment om ongeveer duizend mensen die in aanmerking komen voor thuisvaccinatie", meldt een woordvoerder.
Bekijk hier hoe Frida haar prik aan huis krijgt:
GGD zet boosterprik nu ook thuis
Het aantal kan nog wel fluctueren, omdat sommige mensen nu pas bijvoorbeeld een eerste of tweede vaccinatie krijgen. "Daar moet dan weer een periode tussen zitten voordat zij in aanmerking komen voor de volgende (booster)vaccinatie. Er valt dus ook niet exact aan te geven wanneer we hiermee klaar zijn. Tussen de tweede vaccinatie en de booster moet zes maanden zitten."
In heel het land gaat het om 35.000 mensen die op deze manier een prik krijgen.

Sneller dan gedacht

Dat is sneller dan aanvankelijk gedacht. Oorspronkelijk moesten aan huis gekluisterde ouderen nog tot januari wachten op een boosterprik. Demissionair minister Hugo de Jonge kondigde echter een versnelling van de boostercampagne aan, waardoor zij nu eerder aan de beurt zijn.
Ook de GGD Gelderland-Midden en de GGD Noord- en Oost-Gelderland zijn bezig met het opzetten van zulke mobiele teams voor thuisvaccinatie.