Noord-Veluwe

Miljoen extra bomen in Gelderland, 'uitdeeldag' in Wenum

Een merel.
Een merel. © Pixabay
WENUM-WIESEL - In Wenum krijgen bijna 70 belangstellenden struiken en bomen om een 'vogelbosje' aan te leggen. Ze hadden zich aangemeld voor besdragende struiken en bomen in hun eigen buurt om vogels te helpen overwinteren. Totaal worden volgende week vrijdag meer dan vijfduizend struiken en bomen uitgedeeld.
Deelnemers betalen 40 cent per struik. Voorwaarde voor deelname was onder meer de beschikking hebben over braakliggende grond van 500 vierkante meter, een strook dus van 25 bij 20 meter.
Het project vogelbosjes is een actie van Landschapsbeheer Gelderland en Natuur en Milieu Gelderland, schrijft LOEmedia. Het maakt deel uit van een landelijk plan om in heel Nederland 10 miljoenen bomen te planten als wapen tegen de uitstoot van CO2. In Gelderland moeten 1 miljoen extra bomen worden geplant.
De soorten die deelnemers meekrijgen zijn meidoorn, Gelderse roos, kornoelje, kardinaalsmuts, inheemse vogelkers en lijsterbes. Vogels als merels, roodborstjes, spreeuwen en mezen eten de bessen.
Niet alleen op de Veluwe is een uitdeelactie, begin volgend jaar is die ook in de Achterhoek en het Rivierengebied. Locaties worden nog bekendgemaakt.