Gelderland

Mirjam haalde haar boosterprik in Duitsland en liet zelfs een traantje

Een boostershot halen kan in Duitsland.
Een boostershot halen kan in Duitsland. © ANP
ARNHEM - Je boosterprik halen in Duitsland terwijl je hier nog niet aan de beurt bent. Mirjam (52) uit Wageningen volgde donderdagochtend het succesvolle voorbeeld van een journalist die in Aken een extra prik haalde. En ook Mirjam slaagde in haar missie. "Ik heb zelfs een traantje gelaten", vertelt ze meer dan opgelucht.
"Ik heb drie chronische aandoeningen die mijn weerstand compleet hebben neergeslagen. Ik behoor daarom tot de risicogroep, voorheen zelfs nog tot de hoogrisicogroep, maar in Nederland ben ik nog niet aan de beurt", motiveert Mirjam de moeite die ze deed om de derde prik te krijgen.
Ook de man van Mirjam ging mee naar Aken voor zíjn derde vaccinatie. "We zitten immers samen in een bubbel."
We hoefden alleen ons paspoort en gele boekje te laten zien.
Het stel had van tevoren een afspraak gemaakt, maar dat had volgens Mirjam niet eens gehoeven. "Omdat we een afspraak hadden ging het echter wat sneller. We hoefden alleen ons paspoort en gele boekje te laten zien en vervolgens kregen we de prik. Ik heb nog gevraagd aan degene die me prikte wat hij ervan vond dat we uit Nederland kwamen. Maar het was geen punt van discussie. Hij verblikte of verbloosde niet."
Volgens Mirjam moet het lukken om met de Duitse booster ook in Nederland een geldige QR-code te krijgen. Dat heeft ze echter nog niet goed uitgezocht. Daar is het haar namelijk helemaal niet om te doen

Bij ons over de grens?

Voordat Mirjam en haar man besloten naar Aken te gaan, hadden ze ook al in Frankrijk geprobeerd een boosterprik te krijgen. Daar werden ze weggestuurd. De booster in Aken zorgde daarom voor extra opluchting.
Maar elders over de Duitse grens is het minder makkelijk. In Borken, bij Bocholt, bijvoorbeeld geven de autoriteiten aan dat je daar moet wonen of werken om er als Nederlander in aanmerking te komen voor een derde vaccinatie. En dat geldt volgens een woordvoerder 'officieel' voor heel de grensregio met Gelderland. Tot op heden is het daar volgens hem daarom niet druk met Nederlanders die proberen een boosterprik te krijgen.
Woensdag in Gronau waren er volgens hem een paar, niet veel. En wanneer mensen voldeden aan de voorwaarden, hebben ze de prik gekregen.

'Prima als ze dat willen'

De GGD Gelderland-Zuid laat donderdag in een reactie weten 'het prima te vinden als mensen in Duitsland proberen een boosterprik te halen'. Volgens een woordvoerder hebben ze daarover geen contact gehad met hun collega's in Duitsland. "Wat ze daar doen wanneer er hele hordes komen, weet ik dan ook niet."
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op WhatsApp of stuur een mail: omroep@gld.nl!